Вијести, Позориште

Премијерно изведена представа ‘Снијег’

Off 5
Foto: Fena

Представа “Снијег” коју је по мотивима истоименог романа нобеловца Орхана Памука режирао Дино Мустафић, премијерно је изведена синоћ на сцени Народног позоришта Сарајево у присуству Памука који на позив бх. издавачке куће “Buybook” борави у Сарајеву.

Роман “Снијег” читаоца води у Карас, град који обилује историјом и у којем ће се главни јунак поновно срести са старом љубави. Лјубавна је то прича и напети политички трилер гдје се расвјетљавају сукоб између свјетовног и екстремног исламског свијета.

Врсне глумачке улоге остварили су Александар Сексан, Ермин Сијамија ,Амра Капиџић, Амила Терзимехић, Сенад Башић, Ведрана Божиновић, Јасна Диклић, Каћа Дорић, Драган Јовичић, Алдин Омеровић, Ведран Ђекић, Семир Кривић, Мак Ченгић, Ирфан Рибић, Милан Павловић, Нерман Махмутовић, Мерима Лепић-Реџеповић, Мона Муратовић, Белма Салкунић, Риад Лјутовић.

Мустафић је претходно на конференцији за медије подсјетио да је Памук управо за “Снијег” добио Нобелову награду, оцијенивши да је то роман који је аутора избацио у свјетску књижевну орбиту.

“То је роман који има више тема у којима ће свакако и посјетиоци који дођу на представу моћи препознати одразе сопствене стварности, културних ломова, историјског насљеђа, односа традиционализма и модернизма. Разговора о томе шта се дешава када се идеологизира нека вјера. Како се прећуткују злочини својих, а прате оних других”, каже Мустафић.

Уз режисера Дину Мустафића, ауторски тим представе чине и Бојана Видосављевић и Емина Омеровић које су урадиле адаптацију текста и драматургију. Сценографију потписује Драгутин Броз, костимографију Лејла Хоџић, а музику Дамир Имамовић.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže