fbpx
БиХ, Вијести

Предсједништво БиХ: Хрватски амбасадор протестовао због изјаве Џаферовића

Off 10
Hrvatski ambasador Ivan Sabolić u Predsjedništvu BiH
Foto: Predsjedništvo BiH

На позив Уреда предсједавајућег Предсједништва Босне и Херцеговине Жељка Комшића данас је у Предсједништву БиХ одржан састанак савјетника Бранимира Јукића и Славена Ковачевића са амбасадором Републике Хрватске у БиХ Иваном Саболићем. 

Повод састанка биле су неприхватљиве изјаве предсједнице Републике Хрватске Колинде Грабар-Китаровић о Босни и Херцеговини приликом њене посјете Израелу дате за Јерусалем Пост.

Амбасадор Саболић је изнио званичан став Уреда Предсједнице Републике Хрватске и Министарства вањских послова Републике Хрватске да наведене изјаве нису тачне и да Предсједница Републике Хрватске такво нешто никада није изјавила.

Савјетници предсједавајућег Предсједништва Босне и Херцеговине истакли су да се Предсједници Републике Хрватске сувише често дешава да одређене изјаве заврше у медијима, које се тек накнадно демантирају, попут изјаве о десет хиљада екстремиста у Босни и Херцеговини, те да реакције на изјаве не долазе само из Босне и Херцеговине него и из Хрватске.

Такође је истакнута и чињеница да је Предсједници требало превише времена да у медијима демантира спорну изјаву.

Амбасадор Саболић је казао да осуђује и изражава оштар протест на све изјаве из БиХ, те нарочито изјаву члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића у којој је спорна и “непостојећа” изјава Предсједнице Републике Хрватске доведена у контекст пресуђеног УЗП-а.

Такође, амбасадору Саболићу је скренута пажња на упаде наоружаних припадника полиције Републике Хрватске на територију Босне и Херцеговине у рејону Босанске Крајине чиме се директно нарушава територијални интегритет и сувернитет БиХ.

“Мишљења смо да овакве ситуације могу изазвати не само неспоразуме него могу ескалирати у нежељеном правцу”, саопћено је из Уреда предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Током разговора дужносници Републике Хрватске су позвани да анализирају Мишљење Европске комисије о кандидатском статусу Босне и Херцеговине за чланство у Европској унији како не би позивали на рјешења која су у колизији са самим мишљењем.

Поновљена је и понуда руководству Републике Хрватске посебно предсједници те државе да се у директним контактима разговара о том, али и о другим отвореним питањима.

 

ИЗВОР: ФЕНА

 

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže