fbpx
Вијести, Регион

Предсједница Хрватске одговара: Уопће не знам како је дошло до изјаве јер нисам давала никакве интервјуе

Off 11
Kolinda Grabar Kitarović predsjednica Hrvatske

Не стишавају се реакције након изјаве предсједнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић да је БиХ врло нестабилна и да су је у одређеном погледу преузели људи повезани с Ираном и терористичким организацијама. Она је то рекла, говорећи о томе да Хрватска трпи због мигрантског проблема.

Предсједница негира да је ово изјавила за Јерусалем пост, а поготову да је дала било какав интервју одвојено од званичне прес конференције.

Ми би требали причати како можемо помоћи једни другима, и Хрватска је спремна помоћи БиХ у процесу реформи како би постала чланица ЕУ.

Послушајте цјелокупан одговор предсједнице Грабар Китаровић на питања новинара:


Новинарка ЈП-а умањује тежину свог чланка, тврди да то ‘није велика прича’

Новинарка Јеруcалем Поста Грир Феј Кашман данас је у телефонском разговору с хрватским новинарима умањивала значај свог текста у којем тврди да је хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић на састанку с израелским предсједником Рувеном Ривлином казала да је БиХ “врло нестабилна и да су је у одређеном погледу преузели људи повезани с Ираном и терористичким организацијама те да је БиХ под контролом милитантног ислама”, тврдећи да то “није велика прича”.

Грабар-Китаровић и Ривлин разговарали су у понедјељак у четири ока, а хрватска предсједница данас је одлучно одбацила писање Jерусалем Поста.

“Када сам написала да је БиХ под контролом милитантног ислама нисам мислила на БиХ као државу у цјелини, већ на поједине елементе (друштва) …., то није велика прича”, казала је новинарка Кашман, преноси Хина.

Остала је при својој тврдњи да је хрватска предсједница говорила о БиХ у том контексту јер јој је тако пренесено, не улазећи у детаље.

Није, међутим, хтјела своју тврдњу изрећи пред камерама хрватских телевизијских кућа те није била вољна више о томе разговарати.

У конфузној интерпретацији тога што је произвело нови скандал у односима Хрватске и БиХ, Кашман је раније за портал сарајевског “Дневног аваза” такођер казала како остаје при наводима о садржају разговора што су их иза затворених врата водили предсједници Грабар Китаровић и Ривлин, али је истодобно коригирала најспорнији дио текста којега је написала.

“У мојим биљешкама у вези са састанком стоји то што сам и објавила. Она јест споменула и Иран у једној реченици и везала га за мигранте. Рекла је да се Иранци крију међу мигрантима, да су мигранти понајмање из Сирије или Афганистана, да их има из Африке те из других дијелова Азије”, казала је новинарка “Јерусалем Поста”, али је истодобно заправо оповргнула најспорнији дио садржаја њезина текста који говори о томе да је БиХ држава којом управља “млитантни ислам”, преноси Хина њезину изјаву дану Дневном авазу.

Реакције Комшића, Џаферовића…

Уред члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа Жељка Комшића позвао је амбасадора Републике Хрватске у Босни и Херцеговини Ивана Саболића на хитан састанак.

Према незваничним информацијама,, тема састанка бит ће изјава хрватске предсједнице Колинде Грабар-Китаровић како је “БиХ нестабилна држава под утјецајем милитантног ислама”.

Израелски лист “Јерусалем Пост”, објавио је како је Колинда Грабар-Китаровић, која борави у посјету Израелу, рекла да је БиХ “врло нестабилна и да су је у одређеном погледу преузели људи повезани с Ираном и терористичким организацијама”.

Грабар-Китаровић је одговарајући на питање новинара у Јерусалему нешто касније демантовала да је говорила о БиХ у овом контексту.

На изјаву Грабар-Китаровић синоћ су оштро реаговали чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић.

Огласила се и бивша премијерка Хрватске Јадранка Косор које је упутила извињење сусједној Босни И херцеговини и свим њеним народима.

И Бошњачко национално вијеће (БНВ) послало је приопћење у којем најоштрије осуђује изјаве предсједнице Републике Хрватске Колинде Грабар-Китаровић о Босни и Херцеговини као нестабилној земљи у којој постоји милитантни ислам.

У приопћењу којег потписује Армин Хоџић, предсједник БНВ-а наводи се како се Колинда Грабар-Китаровић у предизборној кампањи покушава изборити за гласове на десници, но упозорава како то “не треба бити науштрб билатералних односа са сусједним државама и уз помоћ измишљања вањских непријатеља”.

Извор: БХРТ/Анадолу Агенцy/Фена

 

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže