fbpx
Књига, Култура

Представљена монографија Народне библиотеке Мостар

Off 3
Monografija narodne biblioteke Mostar
Narodna biblioteka Mostar

Народна библиотека Мостар јавна је установа која је обиљежила значајну годишњицу – 24 године обнове рада и 74 године постојања, а тим поводом представљена је и монографија ове установе.

Директор Народне библиотеке Мостар Расим Пргуда казао је да је поносан на монографију библиотеке, чији су објекти током рата потпуно уништени.

“Обје наше зграде на лијевој обали Неретве у Мостару потпуно су страдале, као и комплетан књижни фонд и сав пратећи инвентар. 1996. године почели смо од нуле. Овом приликом захваљујем свим упосленицима библиотеке и сурадницима који вриједно раде све ове године. Наша монографија казује већином о времену претходне 24 године библиотеке. Разлог томе је јер је сва изворна документација из предратног периода уништена. Ипак, урађен је један дио, јер сам и прије рата радио у библиотеци. Данас, захваљујући преданом раду свих нас, и оних који нас подржавају, имамо у функцији два објекта с преко 60.000 књижних јединица намијењених свим узрастима”, казао је Пргуда.

Народна библиотека Мостар била је друга библиотека по квалитети и броју књижног фонда у Босни и Херцеговини.

Библиотека данас посједује вриједне колекције књига. Примјеном сувремених технологија, те увођењем кооперативног онлине библиографског система Цобисс БиХ постигнута је већа брзина приступа информацијама.

Циљ је да у будућности библиотека буде активни судионик развоја културе, али и библиотечке дјелатности, не само на подручју Града Мостара, ХНЖ-а, него и шире. Ова монографија је печат и свједочанство о постојању Народне библиотеке Мостар, о њеном раду и успјеху, приопћено је.

Извор: ФЕНА

Related Posts