fbpx
Књига, Култура

Представљена монографија ‘Босна и Херцеговина фотографијом Антона Зимола’

Off 5
Foto: Klix

Монографија “Босна и Херцеговина фотографијом Антона Зимола” представљена је у четвртак навечер у Мостару у склопу “Мостарског љета”, а у издању ЈУ Музеја Херцеговине.

То је селектиран приказ фотографске грађе збирке Антона Зимола, која је у посједу и на бризи ове културне институције у Мостару већ скоро 70 година. Веома драгоцјене црно-бијеле фотографије првог фотографа у Мостару представљају засигурно пионирски рад када је ријеч о оваквој врсти публикације.

Монографија има 528 страница и тискана је тројезично (босански, њемачки, енглески). Публикација је сачињена од три цјелине, односно онако како је и сама Збирка фотографа Антона Зимола и формирана у депандансу Музеја: Мостар, Кроз Босну и Херцеговину, Народне ношње.

У првом дијелу монографије фокус је на граду Мостару, са свим његовим љепотама, архитектуром, крајоликом, вјерским и културним објектима и институцијама, здравственим установама, спортским клубовима, важним догађајима које је испратио фотограф Антон Зимоло у Граду на Неретви.

Веома значајан број појединаца из културног и друштвеног живота, као што су књижевници, културни радници, национално-просвјетна удружења су такођер приказани у овом издању.

Други дио монографије приказује фотографије босанскохерцеговачких градова, од југа земље (Требиње, Билећа, Столац, Чапљина …) преко централног дијела (Јабланица, Коњиц, Прозор, Травник, Сарајево, Јајце) па све до источних крајева (Горажде, Фоча, Чајниче…). Панорамски снимци ових урбаних цјелина, снимци са знаменитостима које их красе, живот с улице као и архитектура свих тих крајева, фотограф Антон Зимоло је успио снимити својим фотографским апаратом.

Посебну вриједност ове монографије чини њезин трећи дио с фотографијама народних ношња, које приказују познате и непознате личности у различитим народним ношњама наше земље, посебице из херцеговачког краја. Представљене су ношње свих народа Босне и Херцеговине, како на појединачним, тако и скупним фотографијама. Ношње сеоских крајева стоје равноправно, ‘раме уз раме’ с ношњама из градских средина. Различите старосне скупине, сталежни статус и сва остала разноликост приказаних ношњи чини монографију изузетном, јер се већина фотографија приказује по први пута и у оволиком опсегу.

Уредник монографије је мр. Ибрахим Диздар, музејски савјетник, а редакцијски колегиј чине: Златко Звонић, повјесничар умјетности и виши кустос Музеја и Анер Дураковић, сурадник на збирци.

Ријеч је веома драгоцјеним фотографијама, њих око 470, које ће бити приказане у овој монографији. Ово је први пут да се објављује једна монографија о фотографу Антону Зимолу из Мостара, који је радио и стварао крајем 19. и у првој половини 20. стољећа. Ако се при томе у обзир узме количина приказаних фотографија, онда је јасно о коликој вриједности босанскохерцеговачке фотографске баштине је ријеч.

Монографија с вриједним, квалитетним, бројним фотографијама те њезина вишејезичност доприноси да се босанскохерцеговачка баштина и на овај начин приближи другим цивилизацијским токовима и културама.

Извор: Фена

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže