БиХ, Вијести, Култура

Представљање монографије ‘Разговор с Радимљом’

Off 3
Foto: radimlja.ba

Поводом Дана опћине Столац, Јавна установа Радимља организира представљање монографије „Разговор с Радимљом”, аутора Мирослава Паламете и Мире Рагужа, које ће бити уприличено у уторак, 16. српња, у 20:30 сати на локалитету некрополе Радимља, преноси Фена.

Некропола стећака Радимља најпознатији је локалитет стећака у Херцеговини и спада у најврједније споменике средњовјековног периода у БиХ. На некрополи се налази 135 стећака, од којих су 63 украшена.

Од 2002. године некропола је национални споменик Босне и Херцеговине, а од 2016. године уврштена је и на UNESCO-ву листу заштићених споменика.

Монографија „Разговор с Радимљом“/„Таlking with Radimlja“ је висококвалитетна двојезична монографија. Састоји се од текстуалног дијела који подразумијева знанствено утемељену, а рецептивну студију, с прегледним мапама, те кратким описом сваког споменика, као и фотографијама.

Осим аутора, монографију ће представити шеф уреда UNESCO-а у Сарајеву Синиша Шешум те равнатељ Завода за заштиту споменика Анте Вујновић.

Водитељица програма бит ће Ирена Голужа, а глазбене гошће дјевојачка скупина Ангелус, најавили су организатори.

Related Posts