БиХ, Вијести

Предаставнички дом ПСБиХ о мигрантској кризи

Off 11
Parlament BiH Vijeće ministara Zgrada

Парламентарна скупштина БиХ почела је други дио сједнице након получасовне паузе. Тренутно је у току расправа о мигрантској кризи у БиХ. Извјештај подноси министар безбједности БиХ Драган Мектић.

Сједници не присуствују посланици СНСД-а, ДНС-а, Социјалистичке партије и Уједињене Српске. Без њиховог присуства постоји кворум за рад, али не и за одлучивање.

Сједницу Представничког дома ПСБиХ прати наша новинарка Адиса Ајдаслић

Предсједавајућа Дома Борјана Кришто паузу је дала на захтјев шефа Клуба посланика СДА Адила Османовића који је тражио да се на сједницу позову представници Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) како би учествовали у расправи о тој тачки дневног реда. Такав позив ни по окончању паузе није упућен јер, како је казала Кришто, то право раније нису искористили предлагачи тачке.

Посланик СББ-а Дамир Арнаут претходно је констатовао да само Колегиј Дома може упутити  позив члановима ВСТВ-а, упитавши Османовића зашто то није учинио један од замјеника предсједавајуће, Денис Звиздић.


Посланик Златан Бегић (ДФ) рекао је да је Извјештај ВСТВ-а на нивоу водича за студенте прве године Правног факултета, те да се из њега ништа значајно не може закључити.

“То ме не чуди, као ни то што њих овдје нема јер је Парламентарна скупштина попут енглеске краљице”, рекао је Бегић.

Он је поставио питање како је могуће да се једна те иста особа у стечајним поступцима именује по неколико пута, у седам или чак 17 предузећа. Ријеч је о баснословним накнадама, рекао је. Такође, Бегић је навео и да неки судови и суци још проводе законе које је Уставни суд БиХ огласио неуставним, те да се извршне и правоснажне пресуде не проводе.

Шеф посланичког Клуба СДП-а Саша Магазиновић изразио је задовољство тиме што је Представнички дом и поред процедуралих препрека дошао до тога да разговара о овој теми.

Он је подсјетио да је 2012. постојала иницијатива да, по узору на земље региона, Парламент БиХ бира тужиоца, међутим, тада је то оцијењено као притисак на правосуђе.

“Ово није борба против институција него за државу БиХ”, рекао је Магазиновић.

Foto: Amela Pokvić/BHRT

Шемсудин Мехмедовић (СДА) казао је током расправе да из године у годину ВСТВ шаље готово идентичан извјештај, што говори о неозбиљности те институције.

Мехмедовић је предложио да Представнички дом затражи да предсједник ВСТВ-а Милан Тегелтија и чланови тог тијела поднесу оставке, те да се по хитној процедури расправља о Измјена закона о ВСТВ-у.

Он је поновио да је осјећај неправде у бх.друштву кључни разлог одласка људи, јер не постоји правна сигурност.

“Годинама смо тражили да ВСТВ достави финансијски извјештај, а они то нису то учинили, јер се ради о донаторским средствима. Ипак, грађани имају право да знају ко их финансира јер онај ко даје средства има утицај на рад ВСТВ-а”, рекао је Мехмедовић.

Нермин Никшић (СДП) рекао је како, према неким подацима, у БиХ има око 40 неријешених убистава, наводећи случајеве Драгичевић, Мемић и Крунић.

Према његовим ријечима, сам састав ВСТВ-а буди сумњу у корупцију.

“Јако је мало кљуди који су се спремни држати професионалних стандарда, јер тиме затварају врата свом напредовању”, сматра Никшић.

Реформа правосуђа, ако није најгора, онда је једна од најгорих, рекао је он, додајући да је ВСТВ отуђени центар моћи те да у њему сједе људи осуђени за криминал.

“Афера поткивање је само врх леденог бријега. Кроз низ афера у ВСТВ-у лако се могу препознати сукоби, не само страначки него из из одбласти обавјештајног система”, објаснио је Никшић своје тврдње.


Претходно је предсједавајућа Кришто саопштила је да сједница има кворум, а потом је усвојен дневни ред.

На дневном реду наставка друге хитне сједнице је и информација Савјета министара о контроли и управљању приливом масовног броја миграната и избјеглица у БиХ са освртом на актуелну безбједносну и хуманитарну ситуацију на подручју Унско-санског кантона.

Сазивање хитне сједнице тражило је 14 посланика из СДП-а, СББ-а, Наше странке, СДС-а, ПДП-а, А-СДА, ПДА и Независног блока.

Хитна сједница прекинута је 14. јуна јер није било довољно посланика из Републике Српске за усвајање дневног реда који је упућен на усаглашавање Колегијуму дома.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže