fbpx
БиХ, Вијести

Први пут операције уградње уређаја за дуготрајну механичку циркулаторну потпору

Off
Foto: KCUS

На Клиници за кардиоваскуларну хирургију Клиничког центра Универзитета у Сарајеву (КЦУС), први пут у БиХ, урађене су двије операције уградње уређаја за дуготрајну механичку циркулаторну потпору. Овим оперативним захватима спашени су животи двојице младића, који усљед тешког обољења нису могли обављати ни најосновније активности.

– Захваљујући овом успјеху, БиХ сада стоји на листи држава свијета које имају програм уградње и подршке за пацијенте са дуготрајном механичком циркулаторном потпором. Са овим оперативним захватима можемо с правом рећи да смо досегли сами врх у овој области медицине. Радићемо свим снагама да се успостави програм трансплантације срца – казала је генерална директорица КЦУС-а Себија Изетбеговић.

По ријечима шефа Клинике за кардиоваскуларну хирургију КЦУС Нермира Гранова на овој Клиници збрињавају се најзахтјевнији болесници који болују од крајњег стадија срчаног попуштања. Већина ових болесника су кандидати за трансплантацију срца.

У Босни и Херцеговини не постоји програм трансплантације срца, чиме је овог групи пацијената ускраћено основно људско право, а то је право на живот.

– Због тога се јавила потреба за развијањем програма који би једним дијелом могао престављати алтернативу трансплантацији срца – каже Гранов.

У посљедње вријеме је забиљежен велики напредак у лијечењу из области крајњег стадиија срчаног попуштања у смислу усавршавања рада уређаја који надомјештају функцију срца. Функција уређаја ВАД-а (вентрицулар ассист девице) или дуготрајне механичке циркулаторне потпоре је да надомјести функцију оштећене срчане коморе.

– Овим операцијама спасили смо животе двојице младића, који су из пуног здравља, након прележане упалне болести, остали са терминалним стадијем срчаног попуштања. Ово обољење може се појавити код било кога од нас, без икаквог претходног упозорења – истакао је Гранов.

Двадесетседмогодишњи Е.Б. из Бугојна истиче да је по доласку у КЦУС био изузетно мршав, те усљед немогућности правилне исхране свакодневно додатно губио на тежини. Додаје да се његов живот сводио на кревет и ишчекивање оног најгорег.

– Ово је за мене као да сам се поново родио. Радује ме што у нашој домовини имамо овако стручне и љубазне љекаре, а за Клинички центар у Сарајеву имам само ријечи хвале. Хвала стручним љекарима који су кроз ову моју тегобу били и остаће велики пријатељи, хвала љубазним медицинским сестрама и техничарима, дивним сервиркама и спремачицама. Сви они су ми улијевали снагу да се борим за сваки нови дан. У болници сам прославио и свој двадесетседми рођендан,уз торту и свијеће које су ми купили упосленици Клинике – казао је Е.Б.

Тридесетпетогодишњи С.В. из Сарајева истиче да је његово срце било толико слабо, да му је и дисање у стању мировања било веома заморно. Он изражава посебну захвалност свима који су допринијели да се створе услови за овако комплексне и животно значајне операције.

Младиће је задњи дан боравка на Клиници посјетила и генерална директорица КЦУС Себија Изетбеговић која није крила радост и понос на до сада незабиљежени успјех у раду Клинике за кардиоваскуларну хирургију КЦУС.

Подршку за извођене ових операција дало је и Федерално министарство здравства, те федерални Фонд солидарности који је изнашао финансијска средства да се исте и обаве.
Ово је био системски начин рјешавања најсложенијег облика срчаног обољења, јер ово су показатељи опоравка терцијарног нивоа здравствене заштите у БиХ, гдје КЦУС има доминантну улогу, наведено је у саопћењу КЦУС-а.

Related Posts