БиХ, Вијести, Привреда

Пољопривредници у проблему због штета нанесених обилним падавинама

Off 4
Foto: Ilustracija

Лубеница у Семберији, умјесто на тезгама, још је у пластеницима. То је само једна од посљедица обилних падавина, које су крајем маја погодиле овај дио земље. Колика је коначна штета, још није познато, као ни када стиже за помоћ за санацију.

Аутор: Ивана Трбић

Раде Јовичевић из семберског села Трњаци један је од ријетких пољопривредника коме обилне падавине и нагле промјене времена у претходном период нису проузроковале штету. На око 30 хектара узгаја цвеклу, мркву, кромпир, лук и купус и како каже, за ове културе никад боља година.

“Никад боља година није била за ово чиме се ми бавимо. Ја почињем вадити цвеклу крајем јула, сад могу почети крајем јуна, толико је то напредовало”, каже Јовичевић.

Међутим, за паприку, краставац и лубеницу ово је једна од лошијих сезона. Лубеница, која би већ требало да буде на тезгама, није ни изашла из пластеника, а слично је и са поврћем, објашњава Јовичевић, који је и потпредсједник Удружења повртлара РС.

Из Министарства пољопривреде РС кажу да се штете још збрајају и да је неопходно проблему приступити системски. И оно што је опстало је лошег квалитета, објашњава Драган Зарић, стручњак при ресорном министарству.

Детаљније у прилогу репортерке БХРТ-а Иване Трбић.

 

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže