fbpx
БиХ, Вијести

Пољопривредници у БиХ заједно крећу у борбу за своја права

Off 4
Povrće paradajz
Foto: Image by kie-ker from Pixabay

Удружење пољопривредника Федерације БиХ, Сељачки савез Федерације, те Удружење пољопривредника Републике Српске, формирали су Удружење на нивоу Босне и Херцеговине.

За предсједника је именован Владимир Усорац, садашњи предсједник Удружења из Републике Српске, а замјеници су Неџад Бићо и Драган Павловић. Циљ удруживања пољопривредника је заједничка борба за рјешавање њихових проблема.

Сафет Садиковић се бави производњом воћа и поврћа. Углавном све што произведе и прода, али фамилији и пријатељима. Велики проблем ствара му чињенице да Босна и Херцеговина увози више од 90 посто хране.

“То је доста велики проблем и цијене су онда код нас много мање и прави се велика, нереална конкуренција”, каже Садиковић.

Много је проблема с којима се суочавају пољопривредници. Први је питање статуса.

У Републици Српској они су предузећа и комерцијална газдинства, у Федерацији су самосталне радње и обрти. Није ријешено питање плавог дизела, ни ПДВ-а, па су једини у Европи који имају јединствену стопу ПДВ-а. Ту је још нелојална конкуренција и прекомјеран увоз, лоша политика подстицаја.

Све су то питања која пољопривредницима стварају много проблема и гуше производњу. Због тога су одлучили формирати Удружење пољопривредника БиХ.

“Парламентарна скупштина није ратификовала уговор са Турском и 15.000 бикова стоји само у Републици Српској неиспоручено – зашто? “, пита предсједник Удружења пољопривредника БиХ Владимир Усорац.

“Ми смо дошли на дно, или ће бити боље или неће никако бити. Ако знамо податак да увозимо 92 посто хране, а оволико необрађене земље…”, огорчен је потпредсједник Удружења Неџад Бићо.

“Ми пољопривредници немамо ни сламку спаса да се ухватимо за њу па да кажемо да је нешто ријешено”, додаје предсједник Скупштине Удружења Иван Приморац.

Једнаки и бољи услови за све пољопривреднике у БиХ – циљ је удружења на нивоу државе. Ако се нешто не подузме, Босна и Херцеговина ће, како тврде, остати без села и сељака.

Ко ће хранити ову земљу, питају се пољопривредници оба ентитета и сва три конститутивна народа, када становништво напушта села која остају пуста.

ИЗВОР: Муриса Дучановић-Шљивар/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže