fbpx
Вијести, Свијет

“Појединци желе да Техеран погријеши”

Off
Foto: Beta/AP

“Поједине западне земље желе да Техеран погријеши и објави кораке који ће представљати кршење Споразума о нуклеарном програму Ирана”, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Он је током међународног форума “Примакова читања” рекао да много тога зависи од Европљана, када се ради о могућностима очувања Споразума и да ће заинтересовано чекати исход посјете њемачког министра спољних послова Хејка Маса Техерану.

“Не одбацујем могућност да поједини партнери желе да Иран погријеши и објави кораке који нису у складу са Споразумом, а онда ће неко на Западу лакше дисати и избјећи одговорност чисте савјести”, истакао је Лавров.

Шеф руске дипломатије додао је да би такав сценарио био за жаљење и да очекује да ће Европа бити привржена резолуцијама Савјета безбједности Уједињених нација (УН), јавио је ТАСС.

Сједињене Америчке Државе су се 8. маја прошле године повукле из Споразума, након чега су поново увеле економске санкције Ирану, са циљем да потпуно зауставе извоз иранске нафте.

Техеран је годину дана касније саопштио да ће престати да поштује одређене одредбе из Споразума у вези са ограничењима обогађеног уранијума и тешке воде.

Иран је осталим потписницама Споразума дао временски рок о 60 дана да неутралишу америчке санкције.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže