fbpx
БиХ, Вијести

Почетак суђења за злочине у Власеници

Off 4

Пред вијећем Суда БиХ за данас је планиран почетак суђења Манету Ђурићу, Раденку Станићу, Мирославу Краљевићу и Горану Гарићу због злочина почињених 1992. и 1993. године на подручју Власенице.

Тужилаштво БиХ терети Ђурића, Станића, Краљевића и Гарића да су у периоду од априла 1992. па до краја марта 1993. године у општини Власеница починили прогон бошњачког цивилног становништва, протуправним затварањем у нехуманим увјетима, те да су одговорни за убиства, мучења, сексуална злостављања и присилне нестанке.

Ђурић је, према оптужници, био на дужности начелника Станице јавне безбједности (СЈБ) те истовремено и члан Кризног штаба општине, касније Ратног предсједништва Власенице. Станић је био командир СЈБ-а, Краљевић командант Специјалног вода у саставу СЈБ-а под називом “Мићини специјалци”, а Гарић припадник полиције.

Истог дана, пред Апелационим одјељењем Суда БиХ планиран је почетак обновљеног суђења Драгану Јањићу, који је неправоснажно осуђен на седам година затвора због силовања почињеног на подручју Фоче.

У мају ове године Апелационо вијеће укинуло је осуђујући дио неправоснажне пресуде Јањићу, и наложило ново суђење, те потврдило дио пресуде којим је ослобођен оптужбе за незаконито хапшење више особа бошњачке националности 1992. године.

Јањић је пресудом у октобру прошле године проглашен кривим да је, као припадник полиције, у аугусту 1992. ударао, а потом силовао свједокињу Б-1 у просторијама Полицијске станице (ПС) Миљевина, преноси Бирн.

Related Posts