БиХ, Вијести

Почела изградња коридора 5Ц у РС-у

Off 13
Foto: Mirel Čolaković/BHRT

Представници Јавног подузећа “Аутопутеви Републике Српске” ослужбенили су данас у Добоју почетак радова на првим километрима панеуропског Коридора “5Ц” на територију Републике Српске, а вриједност ове дионице ауто-пута је 70 милијуна еура.

 

Прва дионица ауто-пута на Коридору “5Ц” градит ће се на правцу Јоховац (Товира) – Руданка (Костајница) у дужини од 5,65 километара и бит ће финанцирана кредитним средствима Еуропске банке за обнову и развој (ЕБРД) и грант средствима Инвестицијског оквира за западни Балкан.

Детаље доноси репортер БХРТ-а Самир Кахровић:

Предсједник Владе РС Радован Вишковић рекао је на свечаности поводом почетка радова да је ово изузетан пројект и да је за Владу битно да се настављају јавне инвестиције које омогућавају запошљавање радника и повећање БДП-а.

Он је навео да је овај дио ауто-пута вриједан 70 милијуна еура и да ће у наредних 15-20 дана бити одржана посебна сједница Народне скупштине РС да би био усвојен план парцелације за изградњу ауто-пута до Раче и границе са Србијом.

“Том дионицом градит ћемо и плиновод и једним ударцем убит ћемо двије мухе. Радит ћемо све да отворимо јавне радове и у секторима енергетике и осталим областима како бисмо живот људи у Српској учинили што бољим и да зауставимо њихов одлазак са ових простора”, рекао је Вишковић и додао да ће Влада Србије почети у српњу градити мост на Рачи.

Предсједница РС-а Жељка Цвијановић рекла је да је ово важан инфраструктурни пројект који води РС према Србији и шире.

“Подржавам активности Владе и других институција за стварање претпоставки за реализацију великих пројеката. За то је потребан предан рад и то су добре ствари за Српску”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакнула да је сигурна да ће бити остварен циљ изградње мреже ауто-путева јер грађанима треба развој у сваком смислу.

“То су претпоставке да идемо даље у смјеру опћег развоја”, рекла је Цвијановићева и додала да је циљ јака и развијена Република Српска.

Министар промета и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да је овај почетак радова наставак пројекта Ауто-пута “9. јануар” и повезивања с Београдом.

“Ово је вриједан пројект и зацртали смо да до 2030. године изградимо мрежу ауто-путева дугу око 420 километара. Ово је доказ да Српска може изводити захтјевне и скупе пројекте, на шта требамо бити поносни”, навео је Трнинић.

Директор подузећа “Аутопутеви” Душан Топић истакнуо је да је ријеч о значајном тренутку и пројекту за РС и ову фирму.

Он је рекао да ће на овој дионици радити и двије прометне петље те да је то наставак ауто-пута према Србији и Београду.

Топић је изразио наду да ће до краја године бити затворена финанцијска конструкија ауто-пута од Добоја према граници са Србијом, од чега ће и саме Добојлије, али и остали грађани РС-а, имати вишеструку корист.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да су представници “Аутопутева” и конзорција који чине компаније “Интеграл инжењеринг” из Лакташа и “Гранит” из Скопља потписали у ожујку у Бањалуци уговор о изградњи прве фазе ауто-пута на Коридору “5Ц” кроз РС, на правцу између петљи Јоховац (Товира) и Руданка (Костајница), а вриједност ове фазе ауто-пута, како је тада речено, јест 62,5 милијуна еура.

Ауто-пут на Коридору “5Ц”, чија је укупна дужина 46,6 километара, бит ће изграђен у четири фазе, а вриједност комплетног пројекта од Добоја до Вукосавља процијењена је на 500 милијуна еура.

Службени почетак радова на мосту “Босна” у мјесту Товира код Добоја, на крају Ауто-пута “9. јануар” Бањалука-Добој, присуствовали су и министри у Влади РС, градоначелник Добоја Борис Јеринић, представници извођача радова, узваници из јавног и друштвеног живота и бројни грађани.

Related Posts