fbpx
Вијести, Сарајево Филм Фестивал, Филм

Почасно Срце Сарајева додијељено глумици Изабел Ипер

Off 10
Foto: Fena

Славној француској глумици Изабел Ипер вечерас је у Народном позоришту Сарајево додијељено признање “Почасно Срце Сарајева” Сарајево Филм Фестивала (СФФ), за изузетан допринос филмској умјетности.

Награду јој је уручио директор Сарајево Филм Фестивала Мирсад Пуриватра истакавши да му је велико задовољство одати признање икони европске кинематографије.

Изабел Ипер легендарна је филмска и позоришна глумица. Током каријере од пет десетљећа сурађивала је са славним редитељима попут Михаела Ханекеа, Клода Шаброла, Жак Лик Годара, Отоа Премингера, Бертрана Тавернијеа, Бертрана Блиjеа, Клер Дени, Мајкла Ћимина и Пола Верховена. Цијењена је од публике и критике због незаборавних улога у филмовима ПИЈАНИСТИЦА, БИЈЕЛА РОБА, ОНА, ГРЕТА и многим другима.

“Почасно Срце Сарајева” бит ће јој уручено прије пројекције филма ЈАДНИЦИ, која се одржава вечерас у 20:30 у Љетном кину Рајфајзен.

Ипер ће одржати и специјални мастерклас, вечерас од 18:00 сати у Кину Митинг Поинт. Такођер, публика је јучер имала прилику видјети филм ФРЕНКИ, америчког режисера Ире Сахса у којем Ипер игра главну улогу.

Изабел Ипер добитница је бројних престижних награда, укључујући награду БАФТА за најбољу младу глумицу за улогу у филму ЧИПКАРИЦА; двије награде за најбољу глумицу Филмског фестивала у Венецији за улоге у филмовима ПРИЧА О ЖЕНАМА и ЦЕРЕМОНИЈА; Специјалне награде жирија Лион д’Ор Филмског фестивала у Венецији за улогу у филму ГАБРИЕЛ и за животно дјело, те двије награде за најбољу глумицу Филмског фестивала у Кану за улоге у филмовима ВИОЛЕТ и ПИЈАНИСТИЦА. Освојила је и француску награду Цéсар за најбољу глумицу за филмове ЦЕРЕМОНИЈА и ОНА. За улогу у филму ОНА освојила је и награде Готхам, Златни Глобус и Спирит, као и номинацију за награду Оскар за најбољу глумицу. За рад у позоришту освојила је награду Молије, те престижну “Prix Europe pour le Theatre” у Риму.

Ипер  је и носитељица француског Државног ордена за заслуге реда Легије части и Ордена реда витеза умјетности и књижевности. Предсједавала је жиријем 62. Филмског фестивала у Кану.

Филм “Укруг” у Такмичарском програму – играни филм

У оквиру централног програма СФФ-а Такмичарски програм – играни филм, вечерас у 19:40 сати у Народном позоришту свјетску премијеру ће забиљежити филм “Укруг” (В краг) бугарског режисера Стефана Командарева.

Од 16 сати, такођер у Народном позоришту Сарајево, можете погледати македонски филм “Бог постоји и зове се Петрунија” у режији Теоне Стругар Митевске, који ће бити приказан у склопу програма У фокусу.

Самер Скрин представља документарни филм “Диего Марадона” Британца Асифа Кападије, фасцинантну животну причу једног од највећих фудбалера свих времена.

Програм “Tribute to Pawel Pawlikowski” одржава се у кину Митинг Поинт, а из богате филмографије пољског оскаровца данас ћемо гледати филмове “Крадљивци аута” и “Посљедње уточиште”.

Љубитељи програма “Open Air” вечерас од 20:30 сати у Љетном кину Рајфајзен моћи ће уживати у новом остварењу француског аутора Лађа Лија “Јадници “. Филм је на овогодишњем фестивалу у Кану добио награду жирија, а проглашен је најбољим филмом на фестивалима у Дурбану и Јерузалему.

Извор: СФФ.ба/БХРТ

 

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže