fbpx
БиХ, Вијести, Суд и тужилаштво

Потпредсједница ВСТС-а: УН и ЕУ да реагују на страно уплитање у рад бх. правосуђа

Off 6
Potpredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić

Потпредсједница Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине Ружица Јукић затражила је од Предсједништва БиХ да хитно реагују и обавијесте Уједињене нације и Европску унију о уплитању Високог представника у БиХ Валентина Инцка и неколико страних амбасада у рад правосудних институција БиХ.

Она је члановима Предсједништва Босне и Херцеговине упутила писмо, које преносимо у цјелости.

“Поштовани чланови Предсједништва Босне и Херцеговине,

као допредсједница Високог судбеног и тужитељског вијећа Босне и Херцеговине (ВСТВ БиХ/Вијеће), тражим да хитно реагирате и обавијестите Уједињене нације (УН) и Еуропску унију (ЕУ) о уплитању у рад правосудних институција Босне и Херцеговине Високог представника за БиХ г. Валентина Инзка, шефа ОСЦЕ Мисије у Босни и Херцеговини, велепосланика Сједињених Америчких Држава у БиХ, велепосланика Уједињеног Краљевства у БиХ, велепосланика Савезне Републике Њемачке у БиХ, велепосланика Краљевине Низоземске у БиХ и велепосланика Краљевине Шпањолске у БиХ.

Наиме, г. Инзко и горе наведени представници велепосланстава, као и шеф ОСЦЕ Мисије у БиХ, су својим изјавама директно нарушили неовисност судског система и изашли из оквира надлежности, које имају за вријеме обављања дужности у Босни и Херцеговини.

Прозивањем Првоступањске стеговне комисије при ВСТВ-у БиХ те тражењем од Другоступањске комисије да донесе другачију стеговну одлуку, исти су се умијешали у доношење мериторне одлуке једне правосудне институције и то на најгрубљи начин, користећи моћ коју имају у сувереној држави.

Не би било ништа спорно да се г. Инзко, као и горе наведене амбасаде (које су донирале за развој правосуђа), „уплету“ у контролу ефикасности правосуђа, као и контролу усклађивања аката ВСТВ-а БиХ са еуропским тековинама, јер су Поглавља 23 „Правосуђе и људска права“ и 24 „Правда, слобода и сигурност“ кључне области у преговорима наше државе са Еуропском унијом.

Но, нитко нема право, а поготово не стране амбасаде, да се уплиће у рад правосудних институција на начин да врши притисак каква ће одлука бити донесена у судском поступку, тужитељској истрази, стеговној одлуци, одлуци Вијећа која се односи на именовања носитеља правосудних функција и свим другим одлукама које су прописане законом, на који начин се доносе и тко их доноси.

Управо у Босни и Херцеговини се може све, па и да позивате правосудне дјелатнике у стаклену собу или гумену собу, да тражите од њих да обуставе истрагу против неког политичара или да отворе против некога истрагу. Наравно, све уз обећање, ако то ураде, да ће добити функцију у правосуђу коју желе.

О овој мојој изјави постоје свједочанства судионика, чак и тонски забиљежена.

Да ли су донације правосудном систему ове државе оправдање да се велепосланици горе наведених земаља могу мијешати у доношење судских, тужитељских, стеговних и одлука о именовању у правосудном систему наше државе?

Да ли у њиховим државама постоје стаклене и гумене собе за носитеље правосуђа и да ли се од њих тражи како да поступе у којем предмету?

Да ли би Алешевић већ био ухићен у њиховим државама, јер је покушао корумпирати високо позиционираног правосудног носитеља функције и јер је неовлаштено и протузаконито снимао и држао такав снимак неколико мјесеци код себе?

Да ли би господин Алешевић могао бити „национални“ херој због тога и још се појавити на просвједима?

Да ли би министар сигурности у њиховим државама могао организирати просвједе, тражећи рушење трећег стуба власти, а при томе да буде оптерећен тужитељским истрагама које се воде против њега у тужитељству пред којим је просвједовао?

Наравно да у њиховим државама то не би било могуће, јер је њихов правосудни систем заштићен од оваквих напада, који воде у анархију и једно цјелокупно неповјерење грађана у правосудни систем.

Правосуђе кроз своје одлуке тумачи и закон и нико нема право мијешати се у те одлуке.

Закони који егзистирају су веома лоши по грађане и ВСТВ БиХ је годинама тражио измјене појединих одредаба, како би се дошло до бољих рјешења.

Могу да кажем за себе да никада нисам имала никаквог прекршаја, па нити онога у саобраћају. Обављала сам свој посао коректно, одлуке доносила сукладно законима, Уставу и Еуропској конвенцији о заштити основних слобода и права грађана и оцјењена сам са највишим оцјенама у правосуђу. Због мог става да заступам правду и законе, колеге су ме два пута изабрале на функцију члана Вијећа, а чланови Вијећа су ме, такођер, изабрали за допредсједницу ове институције. Сами знате да сам судац опћинског суда и да нисам имала чиме да вршим притисак на своје колеге да ме изаберу, него су их да гласују за мене опредијелиле управо особине које посједујем.

У ВСТВ-у БиХ се нисам окористила ни са чим и моја плаћа с паушалом је већа од плаће предсједника мог суда само за 200 КМ.

Имовину коју сам имала када сам ступила на дужност у ВСТВ БиХ имам и сада. Иста се није повећала.

Када завршим мандат враћам се на позицију с које сам изабрана на ову дужност, за разлику од других колега, који су се, још док су били чланови Вијећа, изабрали на више позиције. Немам ни једног сродника, ни ближег ни даљег, упосленог или именованог у правосудним институцијама.
Само у правосуђу сам преко 20 година. Дакле, ја имам и стручни и морални кредибилитет.

Надаље, подсјећам да је Вијеће прихватило све препоруке Еуропске комисије у свези измјене правилника у ВСТВ-у БиХ. Због тога смо доведени у ситуацију да будемо неефикасни код избора носитеља правосудних функција, јер нисмо могли бирати носитеље по старим правилницима. Ја сам се противила усвајању одређених правилника, који нису усклађени са постојећим законом или би довели до неефикасности правосуђа, док је предсједник Милан Тегелтија управо био тај који је анимирао чланове Вијећа да прихвате све те измјене, јер нам је опредјељење улазак у ЕУ.

Стога ме чуде овакве реакције страних амбасада, посебно што исте немају овласти за то, исто као што ни извршна власт наше државе нема овласти да тражи од правосуђа какве ће донијети одлуке у судским поступцима или ВСТВ-у БиХ, с обзиром да и они финанцирају правосуђе.

Изјаве горе наведених особа су довеле до тога да ни један грађанин ове државе више не вјерује ни једном суцу нити тужитељу, а то значи анархија и слом правосудног система.

Господин Инзко никада није искористио овласти, када је могао, да се ова држава уреди сукладно еуропским тековинама, јер из неког разлога не „дира” у законодавну и извршну власт и никада није стао у заштиту уставно-правног поретка Босне и Херцеговине, када га је нападао неко из законодавне и извршне власти.

Стога вас молим да хитно реагирате и обавијестите ЕУ и УН о горе наведеном скандалозном понашању и мијешању у доношењу одлука носитеља правосудног система Босне и Херцеговине.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže