fbpx
БиХ, Вијести

Потписан Споразум о изградњи дионице коридора 5ц Јоховац-Руданка

Off 7
Potpisivanje Sporazuma o finansiranju dionice koridora Vc Johovac Rudanka
Foto: Tatjana Drljić/BHRT

Споразум о бесповратним средствима Европске уније (ЕУ) у вриједности од 15 милиона еура за суфинансирање нове дионице Коридора 5ц између Јоховца и Руданке код Добоја потписан је данас између Босне и Херцеговине и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

“Овакви уговори значе много за покретање домаћих предузећа, нових радних мјеста и на крају, наше приближавање Европи у комуникацијском смислу. Као коначан резултат имаћемо нове аутоцесте, мостове и брзи контакт са остатком свијета, а све то мора довести до економског раста”, рекао је министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда.

Изградња ове дионице, од приближно 6,1 км и двије петље представља корак ближе завршетку главног транспортног коридора БиХ. Бесповратна средства ЕУ у износу од 15 милиона еура остварују се путем Инвестицијског оквира за Западни Балкан, а допуниће кредит ЕБРД-а у вриједности од око 70 милиона еура.

“Задовољство нам је што данас потписујемо овај споразум који одржава напредак на изградњи Коридора 5ц. Увјерени смо да ће успостављање бољих веза унутар земље и њено боље повезивање са Европом служити циљу дубље интеграције и то не само у економском смислу”, рекао је Иан Браун, шеф Канцеларије ЕБРД-а у БиХ.

Foto: Aida Fazlić/BHRT

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је како ових 15 милиона еура бесповратних средстава чини један од 11 пројеката које ЕУ финансира у БиХ, у оквиру Агенде повезаности у којој је до сада за БиХ одобрено укупно 217 милиона еура.

“Од 12 нових пројеката одобрених у Познању, четири су у БиХ”, казао је Вигемарк.

Коридор 5ц је главни међународни транспортни коридор у БиХ који подржава њен економски развој и доприноси регионалној интеграцији, тако што унапређује унутрашњу повезаност БиХ, као и њену повезаност са сусједним земљама. Завршетак изградње Коридора 5ц очекује се 2030. године, а процијењени укупни трошкови износе приближно 4 милијарде еура.

ИЗВОР: Татјана Дрљић/БХРТ

Related Posts