fbpx
БиХ, Вијести

Потврђено за БХРТ, вакцина против тетануса има!

Off 10
Injekcija
Image by Tumisu from Pixabay

Из Агенције за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине потврђено је за БХРТ да није пријављена несташица вакцине против тетануса.

У амбуланти за међународни саобраћај и антирабичну заштиту Завод за јавно здравство Кантона Сарајево тренутно има 20-так доза вакцине против тетануса, које је за амбуланту набавио Федерални завод за јавно здравство.

У случају несреће Дом здравља КС може затражити АнаТЕ вакцину од Завода.

Вакцине против тетануса тренутно има на стању у апотекама и у протеклом периоду нити у једном тренутку није било несташице, саопћили су из Завод за јавно здравство Кантона Сарајево.

Назив вакцине против тетануса: 

Вакцина против тетануса ТЕТАВАX  суспензија за инјекцију у напуњеном шприцу [≥ 40 и.ј./0.5 мЛ] 0,5 мл произвођача САНОФИ ПАСТЕУР има вежећу дозволу за стављање у промет , односно колоквијално речена регистрована је.
Више података о овом лијеку можете пронаћи под ovdje.

Произвођачи лијекова су у обавези да пријављују несташицу лијекова, која је јавно доступна ovdje. 


Завод за јавно здравство Кантона Сарајево није задужен за набављање вакцина против тетануса

Вакцину против тетануса је, за повреде грађана који припадају породичној медицини, дужан набављати ДЗКС јер обрада ране и постекспозицијска вакцинација особа које требају боостер дозу или потпуну вакцинацију против тетануса, обављају љекари на нивоу примарне здравствене заштите. То припада здравственој заштити пацијената.

У амбуланти за међународни саобраћај и антирабичну заштуту ЗЗЈЗКС (амб за факултативну имунизацију), тренутно имамо 20-так доза вакцине против тетануса, које је за нашу амбуланту набавио Федерални завод за јавно здравство, за случај да кад неку особу угризе животиња, да у случају да Дом здравља КС нема на располагању АнаТЕ вакцину, може пацијент добити у нашој амбуланти, али иначе то није пракса, и након потрошених ових 20-так доза нисмо сигурни да ћемо их опет добити од Федералног завода. Увијек пацијент треба примити АнаТе вакцину у амбуланти породичне медицине.

Једина опција која је увијек отворена за случај несташице вакцине у ПЗЗ, због тендерских процедура ДЗ нпр. је да се у Амбуланти ЗЗЈЗКС (соба бр 409) може пружити услуга давања АнаТе вакцине коју пацијент плати у нашој Уговорној апотеци ЈУ Апотеке Сарајево лок ДЗ Центар Вразова у приземљу ДЗ Ценатр, уз предходни долазак у Амбулану за факултативну имунизацију ЗЗЈЗКС на ИВ спрату ДЗ гдје ће након одређивања индикације од стране епидемиолога добити Рп. за вакцину.

Вакцине против тетануса тренутно има на стању у поменутој апотеци и у протеклом периоду нити у једном тренутку није било несташице.

Извор: Тео Зорић/БХРТ

Related Posts