fbpx
Вијести, Регион

Потврђена афричка свињска куга у Србији

Off 5
Foto: Krunoslav Pavlina / CROPIX

Резултати анализа референтне лабораторије из Мадрида потврдили су да се у Србији појавила афричка куга свиња у околини Младеновца, саопштило је данас Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије. Афричка куга свиња је потврђена на три тачке у три села у околини Младеновца, наводи се у саопштењу.

Министарство наводи и да је донијето рјешење о проглашењу зараженог подручја око Младеновца у полупречнику од три километра, а надлежне службе предузеле су све превентивне мјере за спречавање ширења тог вируса.

Вирус напада искључиво свиње и дивље свиње и нема опасности за људе који могу да конзумирају свињско месо у регистрованим објектима који су под надзором Ветеринарске инспекције.

Како се наводи, обављена је еутаназија свиња на мјестима гдје је потврђено присуство вируса, а држава је надокнадила штету власницима, што ће чинити и даље у случају ширења заразе.

Такође је забрањено држање свиња на отвореном како не би дошло до преношења заразе, а припремљена су и јасна упутства за узгајиваче свиња, ловце, као и обавјештења на граничним прелазима.

Министарство наводи да је мјера забране увоза свињског меса из Србије привременог карактера, те да земље такву одлуку доносе аутоматски када постоји сумња или када је проглашено заражено подручје.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић потписао је наредбу о увођењу принципа регионализације у Србији, што значи да само из подручја које је заражено нема трговине свињама и свињским месом, док су сва остала мјеста слободна за трговину.

Извор: Бета

Related Posts