fbpx
БиХ, Привреда

Посљедњи попис пољопривреде у БиХ урађен давне 1960. године

Off 6

Посљедњи попис пољопривреде у Босни и Херцеговини рађен је прије скоро шест деценија, док су након тога вршене само адаптације података. Све три статистичке институције посљедњих година раде на припреми новог пописа, но још је питање да ли ће се наша земља придружити у циклус пописа у Европи 2019. – 2020. године, или ће и овај процес успорити несугласице у вези са питањем надлежности.

Још од 1960. године када је урађен посљедњи пољопривредни попис, обједињених статистичких података о броју и структури домаћинстава, обрадивом земљишту, врсти стоке, расположивој механизацији и радној снази у Босни и Херцеговини нема. Из Дирекције за европске интеграције БиХ, очитовали су се слиједом препорука Европске комисије.

Агенција за статистику БиХ сачинила је информацију око које се усаглашавају статистичке институције и која ће бити достављена Вијећу министара. Прво је потребно, кажу, провјерити број домаћинстава на терену а почетком идуће године планирано је да се уради и законски оквир којим ће се регулисати попис.

Са друге стране, економски стручњаци упозоравају да је стање у пољопривреди све горе, јер је њено учешће у друштвеном бруто производу пало испод 6 посто.

Извор: Едина Нурикић/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže