БиХ, Вијести

Пословни форум БиХ – Грчка: Унаприједити привредну сарадњу

Off 5
Foto: Fena

На Пословном форуму Босна и Херцеговина – Грчка, који се данас одржава у Сарајеву, истакнуто је да постоји простор за унапређење економских односа и побољшање привредне сарадње путем директног повезивања привредника двију земаља.

Форум прати репортерка Муриса Дучановић-Шљивар.

Пословни форум организовала је Вањскотрговинска комора БиХ (ВТКБиХ) у сарадњи с Привредном комором Атине и Амбасадом Грчке у БиХ, а у оквиру узвратне посјете пословне делегације Грчке Босни и Херцеговини.

На Форуму, како је казао директор Агенције за промоцију извоза ВТК БиХ Енес Алишковић, учествују представници осам грчких компанија из фармацеутског, ИТ, прехрамбеног, металског и електро сектора, те представници  17 бх. компанија.

“Када говоримо о досадашњој сарадњи, можемо рећи да Грчка није међу водећим вањскотрговинским партнерима наше земље и желимо да економску сарадњу подигнемо на већи ниво. У 2018. години обим размјене је био око 93 милиона КМ, од чега је 15 милиона извоз и скоро 78 милиона увоз из Грчке”, навео је Алишковић.

БиХ је у 2018. на тржиште Грчке пласирала углавном производе који су се односили на дрвопрерађивачку индустрију, посебно крафт папир и амбалажни картонски папир. Такођер, оставрен је извоз који се односио на детонаторе који се примјењују у намјенској и у цивилној индустрији, те одређени број производа из металопрерађивачког сектора. Истовремено, водећи увозни производи су били из хемијског сектора, агруми, воће, као и одређени број хемијских производа који се користе за хигијену и његу.

“Оно што је позитивно јесте да поред робне размјене, сектор туризма из године у годину напредује. Успостављена је директна линија између Атине и Сарајева, као и чартер летови из Бање Луке према Грчкој, вјерујемо да ће и досадашња добра искуства у туризму бити унапријеђена и подигнута на виши ниво”, додао је Алишковић.

Привредна комора Атине ове године обиљежава 100 година постојања и тренутно има око 100.000 активних чланова. Члан извршног одбора Привредне коморе Атине Ставрос Георгакис је казао да трговинска размјена између двије земље није на високом нивоу, али постоје добре прилике да се она повећа.

Регија западног Балкана, према ријечима Николаоса Тсоканоса  из грчке компаније Тсоканос, има одличне предиспозиције за развој и експанзију. Циљ њихове посјете, како је додао, јесте да се побољшају прилике и могућност за сарадњу између привредника двије земље.

Примјер компаније Алпро а.д. Власеница, која је чланица групације Алумил, добар је образац како се може остварити много дубља сарадња него што је само трговина између земаља.

“Инвестиција Алумила у процесу приватизације, чиме је постао већински власник Алпро а.д., био је позитиван потез и један од врло ријетких примјера успјешне приватизације у БиХ. Од тада Алпро је постао боља компанија, започели смо са новим циклусом инвестирања што се наставило и даље”, казао је директор Алпро а.д. Власеница Владан Настић.

Према његовим ријечима, та инвестиција значила је не само продужетак живота те компаније него и нови квалитет у пословању, те  трансфер нових знања и технологија.

“Жеља ми је да наш примјер буде подстријек за више улагања и долазак нових грчких инвеститора у БиХ”, истакао је Настић.

Након пленарног дијела Пословног форума бит ће уприличени и билатерални разговори представника бх. и грчких компанија.

Related Posts