fbpx
БиХ, Вијести

У НСРС цјелодневна расправа о виталном националном интересу због Пељешког моста

Off 15
Foto: Dragan Maksimović/BHRT

У Бањој Луци се одржава посебна сједница Народне скупштине Републике Српске, на којој ће се посланици изјаснити о потврђивању изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да је по виталне интересе РС веома штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац.

Детаље са сједнице доноси репортер БХРТ-а Љубиша Давидовић.


Додик је на почетку обраћања посланицима рекао да би ступањем на снагу споразума Предсједништва БиХ, који се односи на Пељешки мост био угрожен витални национални интерес Републике Српске.

“Потреба је да се спријечи злоупотреба јер изградња Пељеског моста неће угрозити БиХ”, каже Додик наводећи да се не треба мијешати у унутрашња питања Хрватске.

Такође, једно од стратешких питања БиХ је чланство у ЕУ, па се поставља питање, каже Додик, да ли су друга два члана Предсједништва БиХ својим одлуком о спречавању изградње, против приступа Босне и Херцеговине Европској унији.

Предсједништво БиХ јуче је са два гласа За (чланова Жељка Комшића и Шефика Џаферовића) и једним гласом Против (предсједавајућег Милорада Додика) усвојило закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац.

Додик је, у складу са Уставом БиХ, покренуо питање заштите виталног интереса Републике Српске у складу са роковима прописаним Уставом.

Према Уставу, члан Предсједништва који није сагласан са одлуком те институције, може да је прогласи деструктивном по витални интерес ентитета за територију са које је изабран, под условом да то учини у року од три дана по њеном усвајању.

Цвијановић: Стратешки важна заштита српском члану Предсједништва

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да подржава акцију српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика након прегласавања у Предсједништву и да се противи политици прегласавања, те истакла значај уставног механизма који има Народна скупштина Републике Српске која, како је рекла, може увијек такву одлуку да поништи.

Она је на посебној сједници Народне скупштине нагласила да не подржава иницијативе које би требало да угуше било чији важан инфрастурктурни, економски и привредни пројекат, да је при томе није важно да ли је то интерес Хрватске, већ да је ствар принципа да не треба гушити друге пројекте.

“Народна скупштина мора бити коначна инстанца која ће се одредити и подржати српског члана Предсједништва БиХ сваки пут о било ком питању, јер је он прегласан у Предсједништву БиХ, с обзиром на то да смо угрожени сваки пут када смо прегласани”, поручила је Цвијановић.

Према њеним ријечима, стратешки је важно да српски члан Предсједништва, када је прегласан, за сваку одлуку мора добити заштиту у Народној скупштини.

“Увијек жалим када политичке партије у Републици Српској не разумију снагу механизама уставне заштите коју Република Српска има у својим рукама, као што је овај према којем свако прегласавање српског члана у Предсједништву БиХ ми можемо у Народној скупштини да поништимо”, нагласила је Цвијановић.

Она је рекла да не треба посматрати да ли се овдје ради о хрватском интересу, већ како је БиХ много пута доказала своју неспособност да буде добра према својим грађанима и према својим комшијама и да гради добре односе.

“БиХ је још једно размажено дериште која је навикла да је сви тетоше и која не може показати капацитете нормалне државе и у којој све може постати проблем, као што је био је и мост ‘Братољуб'”, рекла је Цвијановић.

Она је додала да је проблематичан и термин када се оспорава градња моста, која је почела, обезбијеђен је инвеститор, а иза тог пројекта стоји ЕУ.

Цвијановићева је рекла да је за њу стратешки интерес Републике Српске свака ствар која значи напредак у Републици Српској, као што је мост у Градишци, сваки нови вртић, пут.

Извор: Драган Максимовић/БХРТ, СРНА

Related Posts