fbpx
БиХ, Вијести

Посебан колективни уговор за запослене у правосуђу

Off 7
Anton Kasipović, Siniša Petrović
БАЊАЛУКА, 29. ЈУЛА /СРНА/ - Министар правде Републике Српске Антон Касиповић и предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић на конференцији за новинаре након данашњег састанка у Бањалуци.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је да је са руководством Синдикатом правосуђа РС данас договорен текст посебног колективног уговора за запослене у правосуђу.

“Привели смо крају вишеседмичне разговоре и захваљујем Синдикату што смо дошли до тога да очувамо досадашња права предвиђена посебним колективним уговором и да размотримо могућности за унапређење”, рекао је Касиповић новинарима у Бањалуци након разговора са руководством Синдиката правосуђа.

Он је истакао да је увјерен да ће технички дио посла завршити до 19. августа до када је на снази важећи посебни колективни уговор.

“Неопходно је пречишћавање текста посебног колективног уговора у наредних дан или два, потребно нам је мишљење Министарства финансија и одлука Владе. Увјерен сам да нећемо имати никакву правну празнину”, каже Касиповић.

Он је прецизирао да је једно од питања на којима ће радити заједно са Синдикатом стварање могућности у будућим буџетима како би били обезбијеђени систематски прегледи запослених.

“То сматрамо веома важним питањем и Министарство правде ће у оквиру Владе уложити сваки могући напор да дођемо до таквог рјешења. Такође, важно је да ријешимо статус људи који по природи посла дођу у ситуацију да иду у други град удаљен више од 60 километара од њиховог мјеста боравка и покривање дијела њихових трошкова”, нагласио је Касиповић.

На питање да ли ће нови посебни колективни уговор изискивати више новца из буџета, Касиповић је истакао да у овој години неће бити те потребе, а да ће у наредној години бити неопходно незнатно повећање.

“Средства за систематски преглед запослених ћемо настојати да обезбиједимо у буџету за 2020. годину. То су мала средства ако на вријеме откријемо да неко од запослених има проблем. Ако помогнемо једном човјеку да заштити своје здравље ниједно буџетско издвајање није превелико”, нагласио је Касиповић.

Говорећи о општем колективном уговору, Касиповић је рекао да разговори између Владе и социјалних партнера трају предуго.

“Важно је да се што прије дође до општег колективног уговора. Надам се да ћемо брзо доћи до рјешења, а то би била прилика и да евентуална побошљња текста општег колективног уговора буду аутоматски примјењивана и на област правосуђа”, изјавио је Касиповић.

Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић изјавио је да је и важећи посебни колективни уговор добар за раднике, а да су сада радили на надоградњи појединих одредби и разјашњењу неодумица као што је тумачење одредбе о приправности радника.

Он је истакао да се посебни колективни уговор односи на 2.521 радника у правосудним институцијама РС.

“Захваљујем се министру јер је исказао разумијевање за наше захтјеве. Важно је што смо увели систематски прегледа за запослене у правосудним институцијама. Радили смо и на појашњењима одредби које се односе на овлаштена службена лица која иду на терен како би дефинисали њихова права и сматрам да смо то добро урадили и заштитили те раднике да би могли нормално обављати своје задатке. Њима ће бити обезбијеђен смјештај и добијаће десет одсто износа цијене рада тог радника проведене на терену”, каже Петровић.

Он је рекао да у будућности треба јасније дефинисати питање исплате накнаде за превоз, те повећати плате запослених у правосудним институцијама јер је крајње вријеме за то.

Извор: Срна

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže