fbpx
БиХ, Вијести, Свијет

Помпео у Берлину: Неупитна хуманитарна помоћ за Иран

Off 6
Mike Pompeo

Амерички државни секретар Мајк Помпео саопћио је током прве посјете Берлину, да Вашингтон неће стајати на путу систему који развијају Европљани за заштиту од америчких санкција компанија које послују с Ираном све док фокус пословања буде пружање хуманитарне помоћи и трговина осталим робама које допуштају САД.

Помпео је изјавио је да САД не оспоровају развијање система познатог као Инстекс, све док се бави трговином робама које нису предмет санкција, што Европљани тврде да и покушавају.

“Прилично смо јасни према трговини с Ираном – има роба које су санкциониране и има их које нису. Када говоримо о Инстекс-у, уколико буде имао за циљ организирати кретање роба које су одобрене, то није проблематично”, изјавио је Помпео након састанка с њемачким министром вањских послова Хеиком Масом у владиној вили у предграђу Берлина.

Откако су се једнострано повукле из историјског споразума из 2015. с Ираном, који је нудио економске потицаје Техерану у замјену за укидање неких аспекта нуклеарног програма, САД су у спору с осталим земљама из споразума које га желе одржати у примјени- Њемачком, Француском, Британијом, Русијом и Кином.

Након што су САД појачале санкције и компаније су почеле да се повлаче из пословања с Ираном, Европљани су почели рад на развоју Инстеx-а, комплицираног система типа робне размјене како би избјегли директне финансијске трансакције с Ираном и евентуалне америчке санкције.

Систем још није профункционирао, али су европске земље оптимистичне да би могао почети да функционира до овог љета, преноси АП.

Related Posts