fbpx
БиХ, Вијести

Помен Србима убијеним у Ледићима

Off 10

У селу Ледићи, у Општини Трново, обиљежава се 27 година од убиства 24 српска цивила, које су починили припадници Армије Босне и Херцеговине. Извјештава наша репортерка Гордана Драгутиновић-Мутић.

На овај дан убијено је 10 чланова породице Васић, цијела породица Тешановић, која је имала девет чланова, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Најстарија жртва била је Иконија Васић, која је имала 92 године, а најмлађа Милан Тешановић, који је имао само 18 мјесеци.

Село је опљачкано, спаљено и разорено.

До 2001. године ископани су остаци 24 жртве. Костури су већином били непотпуни, а неке лобање су пронађене одвојене од тијела. Према извјештају МУП-а РС, становници Ледића убијени су на најбруталнији начин – клањем, вјешањем или гушењем.

Предсједник Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Трново Горан Тимотија рекао је да се у Ледићима догодио страшан злочин за који још нико није правоснажно осуђен.

“Тренутно се пред Судом БиХ води поступак против Едхема Годињака који се, као најодговорнији, по командној одговорности терети за злочине над Србима на подручју Трнова. Још се чека епилог тог судског процеса, јер правосуђе БиХ свој посао ради споро или никако”, додао је Тимотија.

У село се вратило свега неколико Срба који су успјели обновити куће. Живот са комшијама је, кажу, добар. Од 20-так породица које су живјеле прије рата у Ледићима, сада је ту тек пет особа.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže