fbpx
БиХ, Вијести

Полусатни штрајк упозорења просвјетних радника ФБиХ

Off 4
Foto: Lara Omerčić/BHRT

У знак подршке колегама из Унско-санског кантона (УСК), у Федерацији БиХ одржан је полусатни штрајк упозорења просвјетних радника у вртићима, основним и средњим школама.

Штрајк је одржан од 10.30 до 11.00 сати. За вријеме обуставе рада, упослени су били на својим радним мјестима са ученицима.

Просвјетни радници у УСК у генералном су штрајку од 2. септембра.


Фарук Бешлић, предсједник Синдиката средњег и високог образовања, одгоја, науке и културе Кантона Сарајево, каже да неће одустати од подршке колегама из УСК све док не остваре своја права.

“Ова ситуација није од јучер. Она траје од јануара у Унско-санском кантону. Обећања, договори, потписи све се крши. Тако да имамо ситуацију да је штрајк најављен у јулу, а влада није реаговала на то. Вјероватно се поуздала да ће бити судство на њеној страни, па ће штрајк забранити користећи флоскулу о правима дјеце на образовање. Ми из синдиката само поручујемо нека суд и тужилаштво туже Владу УСК-а, зато што није обезбиједила функционисање система”, рекао је Бешлић.

Бешлић наглашава да просвјетни радници у УСК само траже своја права и плату.

“У УСК не траже ништа, већ само да се поштују прописи. Значи, да се поштују одредбе колективног уговора, а он је саставни дио Закона о раду. И, траже равноправан третман свих буџетских корисника, да им се исплате дугови који нису, а то су превоз, топли оброк и остале накнаде. То није ништа реализована. Таква ситуација не може бити. Морамо бити озбиљни и поштовати законске прописе ове државе. Ко не поштује треба да одговара пред судовима”, истиче Бешлић.

Он је оцијенио како је у остатку Федерације БиХ стање у просвјети много боље него у УСК, мада је и то, како је рекао, далеко од идеалног.

Извор: БХРТ/Агенција Анадолија

Related Posts