fbpx
Вијести

Полиција упозорава на лажне наградне игре на Фацебооку

Off 6
Lažne nagradne igre na Facebooku
Ilustracija (Facebook/Screenshot(

Име трговачког ланца “Бинго” задњих дана користи се на друштвеној мрежи Фацебоок у контексту наградне игре, која је лажна, упозорили су из Полицијске управе (ПУ) у Бијељини.

Осим “Бинга”, на мети превараната су и неке друге тврке попут “Уницредит Банке”, “Газпрома”, “Робота” и других.

“Грађани се упозоравају да је циљ креирања оваквих информација да се на преварни начин прибаве њихови особни подаци, те да стога не шаљу фотографије својих докумената и друге податке путем друштвених мрежа или електронске поште”, наведено је у приопћењу ПУ Бијељина.

Наградна игра састоји се у томе да се креира лажна Фацебоок страница господарских друштава на којој се објави наградна игра у којој је за судјеловање потребно “лајкати” страницу, подијелити објаву на властитом профилу и послати приватну поруку, најчешће садржаја, ‘ја’ или у коментару уписати један број до 100.

“Судионици лажне наградне игре након тога запримају поруку да су сретни добитници, те да ради преузимања награде морају доставити фотографију свог лица и особног документа. Поред ове фотографије од играча се тражи и достављање осталих особних података, који нису наведени у особним документима (име родитеља, адреса, контакт телефон и др.)”, упозоравају из ПУ Бијељина.

Из ПУ Бијељина апелирају на грађане да информације о описаним лажним наградним играма пријављују полицији. Такођер, грађани се упозоравају да све информације и упозорења из области високотехнолошког криминала могу пронаћи на интернетским страницама Министарства унутарњих послова Републике Српске у рубрици “Спречавање високотехнолошког криминалитета”.

ПУ Бијељина упозорава грађане да је тијеком 2018. и 2019. године евидентиран пораст превара у виду лажних наградних игара организираних на друштвеној мрежи Фацебоок.

Извор: БХРТ

Related Posts