fbpx
БиХ, Вијести

Политичке изјаве на Балкану дижу тензије

Off 6
Balkanski političari
Ilustracija (foto: Twitter)

Односи земаља региона све су гори. Према мишљењу упућених, ситуација је можда и најгора од распада бивше Југославије. За највеће кривце за овакву ситуацију сматрају политичаре, односно њихове изјаве којима додатно дижу страсти у међудржавним односима.

Предуслов за стабилност на Балкану, конкретно међу земљама региона БиХ, Хрватском и Србијом, како се годинама упозорава, јесте смиривање тензија, а не запаљиве изјаве. Да оне преовладају, потврђују и аналитичари, што за посљедицу има да су односи гори него икада.

СРЕЋКО ЛАТАЛ, политички аналитичар

Мислим да ако се овакав тренд настави нити у БиХ нити у остатку региона не може се очекивати стабилизација, управо супротно. овим трендовима идемо у правцу нове дестабилизације, па потенцијално и нових сукоба.

ЗЛАТКО ХУРТИЋ, економски аналитичар

У једном сегменту можда би могло доћи до проблема јер чујемо позиве политичких партија или структура да се одређене робе у одређене земље конкретно у овом случају Хрватске бојкотује.

Привредници кажу да би се све могло одразити и на економију. Упозоравају, приоритет је рјешавање отворених међудржавних питања, како код потрошача не би дошло до аверзије према производима из друге земље.

др. БРУНО БОЈИЋ, Центар за привредни инжињеринг БиХ

Хрватска помаже БиХ у приближавању ка европским интеграцијама, а са друге стране имамо неријешена питања. С друге стране са Србијом немамо гранично питање ријешено, немамо ствари око контрола извоз роба из БиХ је ригорознији него што тражимо ми.

Аналитичари из региона сматрају да постоји степен у коме је политика крива за овакво стање. Ипак, упиру прст једни у друге због мијешања у односе у нашој земљи.

БОЖИДАР СПАСИЋ, политички аналитичар из Београда

Хрватска стално у офанзиви према БиХ. То не множемо спорити сви покушаји босанских власти у Сарајеву да ускладе тај однос Федерације и Херцеговине не успјева управо због мјешања Зг у те односе.

ДАВОР ГЈЕНЕРО, политички аналитичар из Загреба

Када је ријеч о нестабилностима на Балкану оне произилазе прије свега из карактера режима у Бг и све отвореније политичке воље БГ да се свима осталима осим Хрватској наметне.

Једна од порука аналитичара је и да на политичкој сцени имамо превише политичара, а премало државника. Подсјећају и на највећу посљедицу њиховог таквог дјеловања: све више становништва напушта све три државе.

Извор: ТАТЈАНА РОКВИЋ/БХРТ

Related Posts