fbpx
БиХ, Вијести

Политика отјерала инвестиције из БиХ?

Off 7
Euri
Foto: Ilustracija

Политичка неизвјесност, корупција, растрошност државних предузећа у Босни и Херцеговини коче процес инвестирања у нашој земљи, истиче се у Извјештају Европске комисије. Посебно оптерећење је сива економија, док су стране инвестиције најниже у региону.

“Босна и Херцеговина заостаје због политичке нестабилности, слабе владавине права, раширене корупције и неформалног вођења политике, као и великог пореског оптерећења на рад”, каже се у Извјештају Европске комисије.

Упозорење је издао Директорат за економске и финансијске послове Европске комисије у Извјештају о програму економских реформи за земље Западног Балкана и Турске. Истиче се и да су државна предузећа неефикасна и растрошна, а да држава у њих улаже новац вишеструко већи од прихода које извлачи из удјела власништва.

Више информација у прилогу репортерке БХРТ-а Аријане Мисимовић.


“Европска унија је пропустила много пута да реагује кад су нам се овдје којекакви појављивали, кофол инвеститори. Зашто би долазили неки озбиљни инвеститори, ако их овдје дочекају којекакви и кажу – требаш ово требаш оно, да не кажем неке препреке. Препреке се, без обзира на компликованост пословања, могу ријешити ако постоје транспарентне процедуре”, кежа Светлана Ценић, економска аналитичарка.

Министар привреде Републике Српске сматра да ових проблема нема у Републици Српској, те додаје да је велики број страних улагача који успјешно послују. Највише инвеститора долази из Аустрије, Италије, Словеније, Србије и Хрватске.

“Свако од њих који је отворио своје погоне и дан данас послује. Ту имамо, прије свега, примјер општине Дервента у којој постоји око 15 страних улагача који чак и шире своје капацитете у послу”, каже Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва Републике Српске.

Највећи проблем је нестабилан политички амбијент у Босни и Херцеговини, сматрају у Привредној комори Федерације БиХ. Истичу да бх. привредници ипак добре резултате остварују у производњи намјештаја, аутомобилској, металној и електроиндустрији.

“Ниједан озбиљан инвеститор који је дошао у Босну и Херцеговину није је напустио. Чак према истраживањима већина њих, преко 60 посто, намјерава повећати број запослених, такођер желе и доинвестирати. Ради се о озбиљним инвеститорима и они су нама најзначајнији параметар”, каже Мирсад Јашарспахић, потпредсједник Привредне коморе Федерације БиХ.

Потребна је већа промоција инвеститора, привредног амбијента у нашој земљи да би што више страних компанија заједно са домаћим инвеститорима отварали производне погоне, поручују из Привредне коморе Федерације БиХ.

Извор: Аријана Мисимовић/БХРТ

Related Posts