БиХ, Вијести, Економија

Позитивна спољнотрговинска размјена БиХ и Аустрије

Off 7

Босна и Херцеговина и Аустрија имају позитивну спољнотрговинску размјену, која је у протеклој години износила више од двије милијарде КМ, истакнуто је на пословном форуму “Дрво, архитектура и дизајн”, који је окупио бх. и аустријске привреднике.

Како је речено, Аустрија је једна од ријетких земаља са којима БиХ има суфицит у спољнотрговинској размјени. Само прошле године БиХ је од извоза у Аустрију уприходила око милијарду и 32 милиона, а увоз из Аустрије износи око 988 милиона КМ.

Према ријечима директор Агенције за промоцију извоза Спољнотрговинске коморе БиХ Енеса Алишковића, када је ријеч о дрвопрерађивачкој индустрији, који је фокус данашњег форума, БиХ и у том сегменту с Аустријом остварује позитивне резултате.

” И у сегменту дрвопрерађивачке индустрије више извозимо него увозимо”, рекао је Алишковић.

Богатство шума важан је ресурс обје земље. Дрвни кластерс Штајерске окупља око 150 фирми из области шумарства и дрвне индустрије, и управо су у нашој земљи препознали доброг пословног партнера када је у питању ова индустрија.

“Осим тога што се тиче кадра и прерађивача БиХ и Аустрија, имају најбоље експерте и људе који се стварно разумију у прераду дрвом, осим тога имају ту љубав и традицију градње и прераде дрвних производа”, истакла је представница дрвног кластера Штајерске Вишња Кошћак.

На форуму је речено да осим извоза сировог непрерађеног дрвета, фирме из Босне и Херцеговине извозе и финалне прозиводе, углавном намјештај од пуног дрвета.

Дизајнер и професор на АЛУ Сарајево Салих Тескереџић каже како у БиХ већ постоји 5-6 компанија које су позициониране као познати европски брендови када се ради о дизјану намјештаја.

Управо овакви форуми добра су прилика да се дрвопрерађивачка индустрија наше земље доведе на још већи ниво, не само када је у питању Аустрија, него и остале Европске земље, поручују из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Друштвене мреже