fbpx
БиХ, Вијести

Подршка у развоју бизниса за жене с инвалидитетом и жртве насиља

Off 5

Модна конфекција из Живиница с мотивима традиционалне босанскохерцеговачке ношње наћи ће се на полицима туристичких центара и продавница широм Босне и Херцеговине, а захваљујући Фонду за подршку развоју бизниса маргинализираних група жена који реализује УСАИД-ов Програм подршке маргинализираним групама у сарадњи са локалним заједницама.

Ријеч је о обрту који је кроз Фонд покренула Санела Чичкушић, подузетница из Живиница.

“Постала сам власница обрта у којем дјелује још дванаест жена. Заједно се трудимо да очувамо традицију и старе занате. Кроз обрт обучавамо и млађе нараштаје очувању занатских вјештина”, истиче Чичкушић.

УСАИД-ов Програм подршке маргинализираним групама у сарадњи са Градом Живинице осигурао је 100.000 КМ за пружање подршке у покретању и развоју бизниса жена из маргинализираних група.

Уговори о додјели средстава потписани су са 14 жена. Бизниси ће бити покренути у области угоститељства, заната, пољопривреде, услужних дјелатности и производње еко поврћа, а подузетницама ће бити пружена финансијска и менторска подршка у покретању и одржавању бизниса.

УСАИД-ов Фонд за подршку развоју бизниса маргинализираних група жена и воља представника Града Живинице да инвестирају у едукацију жена и подрже њихове идеје и бизнисе, био је један од елемената који је допринио чланству Града Живинице у УНЕСЦО-ву глобалну мрежу градова који улажу у образовање својих становника, а као јединог града из БиХ.

Средства се додјељују кроз Фонд за подршку развоју бизниса маргинализираних група жена који је основан почетком 2017. и кроз који је до сада подржано више од 100 бизниса.

Ријеч је о подршци у развоју бизниса за жене с инвалидитетом, мајке особа с инвалидитетом, жене из руралних подручја, жртве насиља, те незапослене младе жене-

Извор: УСАИД

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže