fbpx
БиХ, Вијести

“Подржимо живот беба рођених прије 37. седмице”: Донација Клиници за дјечије болести у Тузли

Off 2
Foto: Mirela Bektić/BHRT

У оквиру пројекта “Подржимо живот беба рођених прије 37. седмице” – Клиници за дјечје болести Клиничког центра Универзитета у Тузли уручена је вриједна донација.

Донацијом вриједном више од 31.500 КМ, стручни медицински кадар ће на располагању имати два кардиореспираторна монитора за праћење виталних параметара пријевремено рођених беба те пет пулсних оксиметара за мјерење нивоа протока кисика.

Више детаља доноси репортерка БХРТ-а Мирела Бектић.


“Наш је кантон најмногољуднији па се вјероватно зато код нас и рађа највише дјеце што нас радује, али неки од њих дођу прерано, из познатих или непознатих разлога, и ми увијек морамо бити спремни да свако дијете добије све најбоље и да свима пружимо исте шансе за преживљавање. У томе помаже опрема коју је данас донирала ‘Coca Cola’, посебно јер је наша установа терцијалног нивоа и прима новорођенчад из регије. Овом донацијом нам уједно помажу на нашем путу проширења неонаталне интензивне његе, чији капацитети од прије десет година пред нас стално постављају нове изазове, а гдје је наш циљ да у животу остане свако живорођено новорођенче”, рекла је проф. др. Фахрија Скокић, помоћница директора за медицинске послове УКЦ Тузла.

Професорица Скокић подсјећа да су у нашим условима, реалне могућности преживљавања када је дијете рођено од 26. до 28. седмице трудноће или тежине 800–1000 грама.

“Наша настојања и велика жеља је да пронађемо могућности како да ту границу спуштамо, јер је то и параметар здравствене заштите једне земље. У томе нам помаже оваква друштвено одговорна и освијештена компанија јер живот пријевремено рођених беба је важан свима и треба се на све начине борити за њихову што бољу скрб и његу”, истиче проф. др. Скокић.

У посљедњих девет година, према статистици УКЦ Тузла, на Клиници за гинекологију и акушерство пријевремено је рођено више од 2.787 беба које су најугроженија популација у Тузланском кантону.

Извор: БХРТ/Фена

Related Posts