fbpx
Вијести, Регион

“Поднијет ћу оставку ако ЕУ не одобри датум преговора”

Off 4

Премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев је изјавио како ће поднијети оставку ако Еуропска унија у липњу његовој земљи не одобри датум почетка преговора о чланству.

Заев је нагласио да је ЕУ то обећала, а Сјеверна Македонија заслужила због спроведених реформи и нарочито споразума о сређивању односа с Грчком и Бугарском, преноси Бета.

Он је такођер рекао како не вјерује да би, у случају да ЕУ не одобри почетак преговора с Албанијом, то довело до стварања “Велике Албаније” што би било немогуће јер то не би дозволио ни НАТО, чија је Албанија чланица.

На питање како гледа на то да је Еуропска комисија предложила да се датум преговора одобри истовремено Сјеверној Македонији и Албанији, која за то има мале изгледе јер је у тешкој политичкој кризи, па зато сад та одлука измиче и за његову земљу, Заев је одговорио да би било неправедно да његова земља буде заустављена због Албаније.

Заев је посебно предочио да би његова влада, ако не добије датума за почетак преговора, изгубила већину у парламенту те да би “запријетила опасност да се врати национализам и екстремизам” какав је раније постојао и “разорио права и демократске слободе, као основе нормалне земље”.

Он је рекао да на то не би чекао већ би одмах дао оставку.

Related Posts