Вијести, Регион

Подигнута оптужница за насиље у македонском парламенту 2017.

Off 2
Foto. Tanjug/AP

Тужилаштво Сјеверне Македоније за организовани криминал подигло је оптужницу за организовање насиља у парламенту те земље 27. априла 2017. године против три бивша висока функционера опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ и тадашњег шефа управе за безбједност.

Како је пренијела телевизија Телма, тужилаштво је суду доставило оптужницу против тадашњег предсједника Собрања и актуелног посланика Трајка Вељановског, бивших министара Милета Јанакиеског и Спире Ристовског, и бившег директора Управе за безбједност и контраобавјештајне послове (УБК) Владимира Атанасовског.

Према оптужници, њих четворица су, послије неуспјелог покушаја ВМРО-ДПМНЕ да формира владу са албанском странком ДУИ, направили план да на силу спријече мирну примопредају власти новоформираној коалицији Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ), ДУИ и још двије мање албанске партије.

“Налази истраге указују да су оптужени на почетку 2017. године, послије неуспјешних преговора о формирању владе Македоније, са намјером да угрозе уставни поредак и безбједност земље, припремили и реализовали план да актима насиља онемогуће мирну примопредају власти новоформираној парламентарној већини”, наводи тужилаштво.

Против тадашњег лидера ВМРО-ДПМНЕ и премијера Николе Груевског и замјеника начелника одјела за прислушкивање у УБК Николе Бошковског, који су у бјекству, поступак је “заустављен до њиховог проналажења”.

У поступку који се односи на насиље у македонском парламенту априла 2017. године, пред кривичним судом у Скопљу до сада је за угрожавање уставног поретка осуђено 17 особа, док је 15 амнестирано у такозваном “поступку помирења” како би неки од оптужених посланика ВМРО-ДПМНЕ подржали уставне промјене у парламенту, крајем прошле и почетком ове године.

Related Posts