fbpx
БиХ, Вијести

Подземне воде у “Инцелу” нису загађене пираленом

Off 4
Incel piralen
Foto: Danijel Lepir/BHRT

Код свих пет узорака подземних вода узетих у Пословној зони “Инцелa” у Бањалуци анализом је утврђено да су вриједности пиралена, тешких метала и полицикличних ароматичних угљоводоника у границама прописаних Уредбом о класификацији вода и категоризацији водотока, саопћено је из Инспектората Републике Српске.

У саопћењу се наводи да је 2. коловоза, по налогу републичке водне инспекције у “Инцелу”, узето пет узорака подземних вода, те да је узорковање и анализе извршила овлаштена и акредитирана лабораторија “Институт за воде” из Бијељине.

Информације о резултатима анализа достављене су експертном тиму који ће у сурадњи са међународним консултантима радити на проналажењу рјешења за санацију земљишта.

За потребе узорковања извршено је бушење и постављање четири пијезометра на локацијама на којима је ранијим анализама потврђено присуство пиралена и тешких метала, а кориштен је и један постојећи пијезометар.

“Код свих пет узорака подземних вода анализом је утврђено да су вриједности полихлорованих бифенила у границама прописаним Уредбом о класификацији вода и категоризацији водотока. За воде ИИ класе којој припадају и Врбас и Врбања дефинисана је вриједност ПЦБ-а 0,02 милиграма по метру кубном, а анализама је утврђена вриједност од 0,01 милиграм по метру кубном”, прецизира се у саопћењу.

Анализом присуства тешких метала, у два узорка утврђено је повећано присуство олова које одговара параметрима прописаним за вода ИИИ класе, а у свим узорцима утврђено је повећано присуство бакра чије вриједности одговарају параметрима за воде ИИИ и ИВ класе, а Врбас и Врбања су класификовани као воде ИИ класе.

Такођер, анализом параметара полицикличних ароматичних угљоводоника (ПАХ) утврђена су одступања, која одговарају параметрима прописаним за воде ИВ и В класе, што је директна посљедица рада хемијске индустрије на локацији Пословне зоне “Инцел” у протеклих 30-40 година, с обзиром на технолошке процесе који су кориштени од самог почетка рада Инцела.

Извор: Фена/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže