fbpx
БиХ, Вијести

Погледајте како ће изгледати “пресретачи” МУП-а РС

Off 15
Banjaluka, BiH - 12. jun 2019: Na putevima u Republici Srpskoj od sutra će u funkciji biti dva neobilježena policijska automobila sa ugrađenim radarskim kamerama u cilju sprečavanja prekoračenja brzine kretanja i sankcionisanja vozača. ( Gorana Jakovljevic - Anadolu Agency )

На путевима у Републици Српској од сутра ће у функцији бити два необиљежена полицијска аутомобила са уграђеним радарским камерама у циљу спречавања прекорачења брзине кретања и санкционисања возача. Погледајте како ће изгледати возила.

Gorana Jakovljevic – Anadolu Agency


Дарко Ћулум, директор Полиције РС-а истакао је да је нови радарски уређај “Гатсо” уграђен у два необиљежена полицијска возила који ће служити за мјерење брзине кретања возила на путевима РС-а.

Према његовим ријечима ова возила радиће на три начина, у стационираном моду, када могу да мјере брзину кретања возила у одласку и доласку, након чега се подаци обрађују и шаљу возачима ако су прекорачили брзину.

Gorana Jakovljevic – Anadolu Agency


Други начин је у покрету када радар мјери брзину свих возила у одласку и доласку, а да се накнадно обрађују подаци и шаљу на адресе починиоца прекршаја, док је трећи начин у покрету као “пресретач” уз директну контролу полицијских службеника када се на лицу мјеста санкционишу возачи.

Gorana Jakovljevic – Anadolu Agency


Одговарајћи на питања новинара он је рекао да је брзина узрок око 20 одсто саобраћајних незгода

“Надам се да ће ови уређаји дјеловати превентивно јер полиција не иде на репресију, али нажалост репресија је некада најсврсисходија и највеће резултате даје”, рекао је Ћулум.

Ћулум је истакао да су ова два уређаја плаћена су 187.000 КМ, раде у ходу, а постоји и видео запис да се могу евидентирати и други покушаји, као што је непрописно претицање. Једно од возила у које је уграђен овај систем може да се креће брзином већом од 200 километара на час, а према ријечима Ћулума са оваквим радастким системима нема праштања прекршаја, брисања података и нагодбе са полицајцима.

Gorana Jakovljevic – Anadolu Agency

Опрему је за потребе МУП-а РС набавила Агенција за безбједност саобраћаја на основу Програма утрошка средстава која уплаћују друштва за осигурање и филијала друштава за осигурање из ФБиХ.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС-а рекао је да се ради о најновијој технологији, те се очекује да ни једно возило у прекршају у сусрету са овим возилима неће осстати незабиљежено

“Брзина је примаран узрок најтежих саобраћајних нездода, а свака друга саобраћајна незгода са погинулим и тешко повријеђеним је због брзине. Сигурно да ће ова два уређаја доприњети да се осјећамо бар за степен сигурнији и да ће у наредном периоду спасити живота на путевима РС”, рекао је Радовић.

Према његовим ријечима у првих пет мјесеци ове године смањен број погинулих у саобраћајним незгодама у односу на претходну годину, али су кључни јули и август, јер август је мјесец са највише погинулих током године. Најавио је да од сутра почиње кмапања “Нити једна брза вожња”, као би се и на тај начин покушао смањити број саобраћајних незгода.

Далибор Иванић, начелник Управе полиције МУП-а РС у чијој надлежности су два аутомобила истакао је да морају да примјењују нове методе и средства како би побољшали стање безбједности. Рекао је да је сигуран да ће поред шест мобилних радарских система и два стационарна радарска система у Бијељини, Бањалуци и Зворнику, те ускоро и у Приједору са два нова система допријети бољој безбједности на путевима.

“Њихова улога није само репресивна, они ће евидентирати прекршаје, али сигурни смо да ће имати и превентивни ефекат јер сазнање возача да се на путевима РС-а налазе ова возила, а да и не знају када је то возило иза њих, паркирано или долази из супротног правца додатно ће развити свијест возача да прилагоде брзину прописима”, рекао је он.

Додао је да ће се возила на почетко користити на подрућју Полицијских урпава Бањалука и Приједор, а да ће се примјењивати диркетно заустављање, контрола и покретање прекршајног поступка, како би репресија одмах имала ефекат, а не након два до три мјесеца колико траје поступак накнадне обраде података.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže