Вијести, Свијет

Повијесни тједан на Вол Стриту

Off 7
Foto: Ilustracija

На Вол Стриту су прошлога тједна бурзовни индекси досегнули највише разине у повијести јер улагачи вјерују да ће америчка средишња банка смањити каматне стопе, док се на осталим свјетским бурзама трговало опрезније.

На Вол Стриту је Дов Џонс прошлога тједна порастао 1,5 посто, на 27.332 бода, док је С&П 500 ојачао 0,8 посто, на 3.013 бодова, а Насдаq индекс 1 посто, на 8.244 бода.

Рекордни досези сва та три индекса захваљују се увјерењу улагача да ће Фед на сједници крајем српња смањити кључне каматне стопе.

У полугодишњем извјешћу о господарској ситуацији предсједник Феда Јероме Поwелл казао је тијеком два дана свједочења у Конгресу да је Фед спреман примјерено дјеловати како би подржао даљњи раст господарства.

Истакнуо је притом ризике од ниске инфлације, трговинских сукоба, успоравања раста глобалног господарства и слабости пословних инвестиција.

„Поwеллове поруке биле су далеко изравније у вези тога што ће Фед учинити на идућој сједници него само обећање о подршци расту господарства. И то је довело тржиште на нове рекордне разине”, каже Qуинцy Кросбy, аналитичарка у твртки Прудентиал Финанциал.

Аналитичари сматрају да је готово сигурно да ће Фед на сједници крајем српња смањити камате за барем 0,25 постотних бодова, а неки сматрају да је могућ и рез за 0,50 постотних бодова.

Унаточ рекордним досезима индекса, на Wалл Стреету се посљедњих дана трговало опрезно, на што указује исподпросјечни обујам трговања.

Улагачи су, наиме, суздржани јер идућега тједна почиње сезона објава кварталних пословних резултата компанија, а аналитичари у анкети Реутерса процјењују да ће због успоравања раста глобалног господарства у другом тромјесечју добит компанија из састава С&П 500 индекса бити 0,4 посто мања него у истом лањском раздобљу.

А на еуропским су бурзама цијене дионица прошлога тједна пале, што је посљедица успоравања раста господарства еурозоне, страховања од негативног утјецаја трговинског сукоба између САД-а и Кине, неизвјесности због Бреxита, као и опреза улагача уочи сезоне објава пословних извјешћа.

Лондонски ФТСЕ индекс ослабио је 0,6 посто, на 7.505 бодова, док је франкфуртски ДАX склизнуо 2 посто, на 12.323 бода, а паришки ЦАЦ 0,4 посто, на 5.572 бода.

На Токијској је бурзи, пак, Никкеи индекс ослабио 0,3 посто, на 21.685 бодова.

Related Posts