fbpx
Вијести, Регион

Пленковић: Бит ће новца за Хрвате у БиХ

Off 7
Plenković u Orašju

Предсједник Владе Републике Хрватске Андреј Пленковић на почетку сједнице Владе осврнуо се на бројне актуалности, а између осталог, коментирао је финанцијску помоћ Хрватске Хрватима у БиХ те недавни инцидент на граници при покушају уласка 11 србијанских војника у Хрватску.

Има и бит ће новца за Хрвате у БиХ

Пленковић се осврнуо на свој боравак у Орашју у БиХ прошлог тједна, гдје је био у пратњи министра вањских и еуропских послова Гордана Грлића – Радмана и државног тајника за Хрвате изван домовине Звонка Миласа, гдје су у тамошњем фрањевачком самостану подијељени уговори потпоре Хрватима у Босни и Херцеговини за 89 пројеката вриједних преко 25 милијуна куна (3,4 милијуна еура).

Пленковић је поручио свима у Хрватској који се питају о сврси и разлогу финанцирања Хрвата у сусједној БиХ како “има новца за Хрвате у БиХ и бит ће новца за Хрвате у БиХ, као што их има за здравствене и просвјетне дјелатнике”.

“Мора бити новца за Хрвате у БиХ и за Хрвате у Србији јер је то дио нашег политичког програма. Бирамо да помогнемо нашим сународњацима у земљи која је нама сусједна, која нам је важна, пријатељска, којој желимо добро, коју третирамо с респектом и желимо да њихов положај, идентитет, култура и образовање буду бољи. То су све врло конкретни пројекти и у том смјеру ћемо наставити”, поручио је Пленковић.

Додао је како је посебно потпомогнут рад Католичког школског центра “Иван Павао ИИ” у Бихаћу те се посебно захвалио бањолучком бискупу Фрањи Комарици истакнувши његову важну улогу за опстанак Хрвата на територију РС-а у БиХ.

“У ту школу иде 80 посто Бошњака”, закључио је Пленковић.

Вулинових 11 не може ући у Хрватску

“У суботу смо били суочени с догађајем каквога се не сјећам, да нам једна сусједна земља жели инсценирати провокацију на догађају који не би смио то бити. У суботу је у Јасеновац требало доћи, изразити пијетет и респект жртвама на начин како то треба бити и како то озбиљне земље у којима постоји културна пракса комуникације то иначе раде”, рекао је Пленковић.

Хрватски премијер сматра како су дужносници из Србије требали најавити долазак 11 војника у Јасеновац на комеморацију дипломатском нотом или телефоном у Министарство вањских послова, или да је војни изасланик Србије у Хрватској тај догађај требао најавити хрватском Министарству обране, па би онда Хрватска послала 11 својих војника у Јасеновац.

Поручио је како Влада Хрватске никада не би покушала послати своје војнике у сусједну земљу без раније најаве властима, додавши како су то узуси и пракса.

“Павле Вујисић је у филму ‘Ко то тамо пева’ рекао: ‘Прописи су прописи’ и њих треба поштовати”, поручио је Пленковић.

“И зато смо ми рекли да Вулинових 11 не може ући у Хрватску ако нису били најављени по пропису. То значи да не допуштамо провокације и да нас једна провокације не доведе до неког инцидента. Ту одлуку би опет донијели сутра и опет ћемо је донијети ако се понови нека слична ситуација према било којој земљи са сличним, необјашњивим, по мен,и потезом”, поручио је Пленковић.

Пуповац другачије артикулирао изјаву

“То не значи да нећемо учинити све да се српска мањина у нашем друштву земљи осјећа добро и сигурно. Зато смо били брзи и учинковити у рјешавању свих ових инцидената који су се догодили протеклих мјесеци”, оцијенио је премијер Хрватске.

Полиција је открила до једног починитеља, што показује да Хрватска функционира као држава, оцијенио је Пленковић, те истакнуо како Влада ради на смањењу поларизације у друштву.

Коментирао је и јучерашњу конференцију за медије српског заступника у Хрватском сабору Милорада Пуповца, оцијенивши како је Пуповац након два тједна другачије артикулирао свој исказ, оцијенивши како је Пуповац јучер рекао да “данашња, сувремена Хрватска нема везе с НДХ, да Хрватска није фактор нестабилности на југоистоку Еуропе, да ова Влада нити већина не креирају климу несношљивости”.

Споменуо је новонастали натпис у родном мјесту Пуповца Церањама Доњим “Убиј Србина”, та на крају поручио како у Хрватској постоје политичке снаге које

Извор: Анадолу Агенцy

Related Posts