fbpx
Вијести, Околиш, Свијет

“Пластични цунами” загадио познате туристичке дестинације

Off 6

Сваке године у медитеранске воде улази 0,57 милиона тона пластичног отпада, што производи ефекат једнак ситуацији у којој сваке минуте у море бацимо више од 33.000 пластичних флаша, упозоравају еколози.

Међу најзагађенијим подручјима су неке кључне туристичке дестинације као што су Барселона, Тел Авив, Валенсија, Марсејски залив и обала Венеције у близини делте ријеке По.

Морски отпад представља велики трошак за туризам, рибарство и поморство у износу од 641 милион евра годишње.

“Пластично загађење” је у сталном порасту, а до 2050. године могло би се учетворостручити, наводи се у извјештају под називом “Зауставимо пластичну поплаву: како медитеранске земље могу спасити своје море”.

Од произвођача, до власти и самих потрошача, кључни неуспјеси и пропусти јављају се на свим нивоима и доприносе врло неефикасном, скупом и загађујућем систему.

Производња пластике је превише јефтина, док су трошкови економисања отпадом и трошкови загађења превише високи, а плаћају их заједнице и природа. Све земље морају драстично смањити производњу и потрошњу пластике, те озбиљно улагати у иновативне системе рециклирања како пластика не би ни постала отпад, напомињу из Медитеранске морске иницијативе.

Од јула до новембра еколошки брод “Плава панда” стићи ће до обала Француске, Италије, Турске, Туниса и Марока, како би мобилисао локално становништво и туристе да се боре против загађења пластиком.

Медитеранске компаније сваке године на тржиште избацују 38 милиона тона пластичних производа, али не покривају трошкове збрињавања прекомјерног пластичног отпада.

Становници и туристи, углавном из Француске, Италије и Турске, годишње баце више од 24 милиона тона пластичног отпада.

У љетним мјесецима туристи повећавају производњу отпада за чак 30 одсто у многим обалним подручјима.

Сваке године 2,9 милиона тона отпада баца се на отвореним неконтролисаним одлагалиштима, посебно у Египту и Турској.

Такође, упозоравају еколози, 170 мароканских одлагалишта предвиђених за затварање још су у погону.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže