БиХ, Вијести

ПИК: Главни циљ бх.власти треба бити поновна изградња повјерења

Off 12

У Сарајеву је данас завршено дводневно засједање Политичких директора земаља чланица Управног одбора Вијећа за провођење мира (ПИК) на којем је поново констатовано да још није дошло до формирања власти у БиХ.

Детаље доноси репортерка БХРТ-а Аида Фазлић у свом јављању:

Руска федерација ни овај пут није се придружила заједничкој изјави Политичких директора ПИК-а

Овдје погледајте комплетну прес конференцију:

Како је по завршетку сједнице рекао представник Валентин Инцко, шест мјесеци након посљедњег засједања ПИК-а, на којем је такође упућен позив да се власт у БиХ што брже формира, до тога није дошло, а странке у овом процесу нису показале флексибилност. Кашњење имплементације изборних резултата спречава проведбу неопходних реформи, оцијенио је он.

Чланови ПИК-а позвали су власти у Босни и Херцеговини на свим нивоима на сарадњу и координацију, када је у питању сигурносни аспект.

Говорећи о најави формирања резервног састава Републике Српске, Инцко је рекао да је став међународне заједнице јасан и да она жели осигурати адекватне ресурсе и обуку полицијским снагама у БиХ, како би се суочиле са бројним изазовима. Он је рекао да одговор на питање зашто се РС окренула формирању резервног састава морамо тражити од њих.

“Прво су рекли да је тероризам, па миграције, сада кажу да је због природних катастрофа. Мислимо да постојећа полиција може да одговари на све изазове и да није тренутак да се оснивају неке нове јединице”, рекао је Инцко, додајући како мисли да је боље да у БиХ има што мање наоружаних људи, те да не види разлог за формирање резервног састава полиције.

Према његовим ријечима, ова тема само је створила тензије у БиХ.

Инцко се, такође, осврнуо и на аферу која тренутно потреса бх.правосуђе – оптужбе да је предсједник Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) Милан Тегелтија умијешан у корупцију.

Рекао је како је вријеме да се у правосуђе врати повјерење и да у ВСТВ-у треба да буду најбољи и најцјењенији суци.

“Надамо се да ће наредних мјесеци доћи до ревизије Закона о ВСТВ-у. Држава која није правна држава, није ни држава”, нагласио је Инцко.

Related Posts