fbpx
Музика

Педесет година од легендарног Вудстока

Off 7

Прије тачно педесет година, од 15. до 18. августа 1969. године, одржан је култни рок фестивал “Wоodstock”, креативни врхунац хипи културе, који је окупио између 400.000 и 500.000 људи. Тада је рокенрол још био “млад”, а они који су носили дугу косу били су револтирани против рата док су протести против оружаних сукоба тада били скоро свакодневни.

Фестивал на којем су наступиле велике рок звијезде 60-их попут “Тhe Who”, Џенис Џоплин и Џимија Хендрикса, одржан је у духу слободе и другарства. Једна од најпознатијих пјесама са “Woodstocka” је Хендриксово маестрално извођење на гитари америчке химне “Тhe Star Spangled Banner”.

Поновити легендарни музички фестивал “Woodstock” пола вијека касније била је немогућа мисија за организаторе суочене са страхом од оружаних напада у САД.

Организатори чувеног фестивала, који данас обиљежава 50 година, нису могли да организују римејк у ери детектора метала, паса трагача експлозивних направа, систематских претреса грађана на скуповима и оружаних напада.

“Окружење је сада веома, веома различито у односу на прије 50 година”, рекао је полицијски званичник Стјуарт Камерон из округа Сафолк источно од Нјујорка.

“Данас не бисмо дозволили скуп као што је био Woodstock због безбједносног ризика”, додао је Камерон.

Извјештаји за вријеме “Woodstock” дјелују контрадикторно, али се претпоставља да су током три дана трајања фестивала 1969. године страдале двије особе. Једну је случајно прегазио тракториста и а друга особа је умрла од прекомјерне дозе наркотика.

Организатор римејка фестивала Мајкл Ланг позвао је око 80 музичара, од репера Джеј Зија до Сантане како би оживио тадашњи дух. Прва препрека је била та да ниједан власник имања гдје је одржан оригинални “Woodstock” није хтио да га изнајми за фестивал. Сви су одбили из санитарних и безбједносних разлога, као и због хране.

Поред тога једна од препрека су честе пуцњаве и напади на концертима или великим окупљањима.

“Некада смо се бринули да ли ће неко ући на концерт с неком дрогом или алкохолом, а сада се бринемо да ли ће неко унијети оружје за масовно уништење и направити масакр”, изјавио је један неименовани полицијски званичник и додао да су се и раније дешавале пуцњаве али много рјеђе него сада.

“Woodstock” за многе представља најважнији културни тренутак хипи генерације 60-их која је вјеровала у рокенрол, љубав и слободу. Тродневни бесплатан концерт на отвореном био је тријумф идеје започете у Монтереју током “љета љубави” 1967. године, а која је угушена у крви само три мјесеца послије “Woodstocka”, на фестивалу у Алтамонту.

Извор: Бета/БХРТ

 

Related Posts