fbpx
БиХ, Вијести

Парламентарна скупштина објавила Приједлог буџета институција БиХ за 2019.

Off 11

Усвајање буџета овисит ће од годишњег националног плана за чланство у НАТО-у, којег би сутра требали разматрати чланови Предсједништва Босне и Херцеговине.

Иначе, Парламентарна скупштина коначно је објавила Приједлог буџета институција БиХ за 2019. који је, прегласавањем Милорада Додика, усвојен на сједници Предсједништва БиХ 31. јула.

Расходи су увећани за 16 милиона, а сервисирање вањског дуга смањено је за 178 милиона марака.

– Од 75 буџетских институција на нивоу БиХ, за 45 је планиран већи буџет него у 2018. години, 6 институција остаје на истом, док су осталима смањени расходи. Повећани су расходи за скоро пет милиона марака Министарству одбране БиХ, од чега је за накнаде трошкова запослених планирано 4,3 милиона марака, попут набавке униформи, издатака за комуналне услуге и гориво. А повећана су и капитална улагања за набавку хеликоптера, чиме је буџет овог министарства достигао 288,8 милиона марака. Највеће повећање, од чак 8,4 милиона КМ, планирано је Управи за индиректно опорезивање БиХ, од чега је за капиталне издатке нових 6,9 милиона КМ. И то првенствено за реализацију пројеката – изградње граничног прелаза Свилај и граничног прелаза Братунац – Љубовија.

РАТКО КОВАЧЕВИЋ, портпарол УИОБиХ

Ми смо између осталога тражили мишљење и Минситасртва финансија БиХ да ли Управа може кренути у закључивање уговора са најповољнијим понуђачем јер није јасна финансијска ситуаицја у смислу финансирања ових граничних прелаза.

Неколико ставки у буџету потребно је посебно разјаснити, јасни су из ПДП-а. Свој став о томе како ће гласaти о буџету, заузет ће на сједници Предстaвничког дома, која још није заказана.

БРАНИСЛАВ БОРЕНОВИЋ, предсједник ПДП-а

Једна ставка која нажалост објашњава све приходи од такси од одрицања држављанства БиХ расту и то за 13 посто заправо показује каква је ситуација у земљи још је интересантније што на приходовној страни уопште нема прихода Централне банке БиХто треба д апровјеримо шта се дешава јесу ли негативен каматне стопе.

Иначе, када је ријеч о буџету институција за 2019. годину, СНСД је поново изричит. Буџет неће добити подршку ни у Дому народа ни Представничком дому, јер је, како су навели, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик током гласања о буџету у Предсједништву, прегласан.

ЛАЗАР ПРОДАНОВИЋ

При сваком повећању оквира буџета њамње једна трећина дијела припада РС и најкмање 5 до 6 милиона мрака је на штету РС-а.

И док из СНСД-а тврде да буџет неће бити подржан, из СДА поручују да ће слика стања свега у држави, па и буџета бити много јаснија сутра након сједнице Предсједништва БиХ, на којој би се чланови Предсједништва требали очитовати о слању Годишњег националног плана за чланство у НАТО, али и мандатару.

Бакир Изетбеговић, предсједник СДА

Овај буџет је према оцјени економиста штедљив, јер његово повећање од 16 милиона марака представља 1,6 посто повећања укупних расхода што не представља никакву претјерану стопу. Процес реформи је и даље закочен и без озбиљнијег приступа, поручују, ситуација се неће мијењати.

СЛАВИША РАКОВИЋ, финансијски стручњак

Дошло је до порста привредне актвинсоти дијелом из самог привртеђивања и пораста извоза ас богами и добрим дјелом личне потрошње грађана што баш и није позитиван показатаље на дуге стазе.

Бруто плате и накнаде планиране су у износу већем од 559 милиона мaрака у односу на 2018. годину и веће су за 132 хиљаде марака првенствено због, како је наведено у приједлогу, динамике запошљавања полицијских службеника у Граничној полицији БиХ, као и планираног запошљавања у 2018. години по одлукама Вијећа министара. Интересантно је и запошљавање 24 особе ове године у Предсједништву БиХ, што је повећање за скоро 20 посто.

Извор: Мелиса Телетовић/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže