БиХ, Вијести

Парастос убијеним Србима у Залазју

Off 9

Данас се Залазју обиљежава 27. годишњица страдања 69 српских цивила и војника у сребреничким селима Залазје и Сасе, као и братуначким Биљача и Загони. Служен је парастос за Србе убијене на Петровдан 1992. године, као и за све остале српске војнике и цивиле из ове општине.

Осим 69 убијених, тог Петровдана 1992. године несталe су и 22 особе, од којих десет још није пронађено, а губи им се траг у логору у бившој сребреничкој полицијској станици.

Тијела других десет несталих Срба случајно су пронађена и ексхумирана 10. јуна 2011. године из масовне гробнице на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака.

Посмртни остаци тих десет страдалих су послије више од годину идентификовани и сахрањени на Петровдан 2012. године, док је двоје ексхумирано, идентификовано и сахрањено раније.

У оквиру обиљежавања 27 година од злочина над Србима, у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Сребреници одржана је литургија, након чега су чланови породица погинулих, родбина, комшије, саборци и бројне делегације посјетити мјеста страдања.

Тиме се завршава програм традиционалне Меморијалне духовно-хуманитарне и културно-спортске манифестације “Петровдански дани”, која се организује у знак сјећања на убијене Србе.

Related Posts