fbpx
Вијести, Свијет

Палмер: “Битно је да БиХ преда АНП”

Off 5

Сједињене Државе подржавају споразум три најутицајније странке у БиХ којим је утврђен компромис као пут напријед када је ријеч о ЕУ, НАТО и формирању власти, изјавио је замјеник помоћника државног секретара САД-а за Европу и Евроазију Метју Палмер и додао да се надају да ће се Предсједништво БиХ окупити и договорити о путу напријед који, како каже, свима одговара.

Палмер је у интервјуу за Глас Америке коментарисао различите ставове чланова Предсједништва БиХ о том споразуму, оцијенивши да је све то политика, а оно што је, како каже, у политици важно је да људи одреде своје ставове, изнесу их и затим преговарају о компромису на путу према напријед.

“То је нешто од основног значаја за Босну и Херцеговину. Постоји договорена политика на државном нивоу која подржава и пут ка ЕУ и пут ка НАТО-у. Не вјерујемо да су ти путеви на било који начин контрадикторни, управо супротно. Комплементарни су. У суштини, реформе које су дио НАТО процеса подржавале би реформе које су потребне да и БиХ крене према ЕУ”, навео је Палмер.

Говорећи о томе какав ће бити АНП, амерички званичник каже да је то питање БиХ и да је држава та која одлучује о брзини и опсегу ангажмана с НАТО-ом као институцијом.

“Важно је, како ми на то гледамо, да се АНП преда, како би БиХ могла бити партнер НАТО-у у промовисању реформи у одбрамбеном и безбједносном сектору. НАТО доноси пуно тога и може помоћи БиХ да ојача своје способности у овим врло важним подручјима. И сматрамо да ће те реформе олакшати напредак ка чланству у ЕУ”, навео је.

Упитан да ли би изјава српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да ће, ако власт не буде формирана у року од 30 дана, довести у питање надлежности, које су, по његовом мишљењу, пребачене са ентитетског на државни ниво, Палмер каже да не мисли да ће, како је навео, такве пријетње заиста помоћи у стварању политичке климе која води ка компромису и договору.

Нада се, додао је, да Додик неће задржати такву тврдокорну реторику.

Говорећи о Дејтонском споразуму, он је на питање да ли је БиХ потребан Дејтон 2 или нека врста побљшања тог мировног споразума, рекао да је јасно да су БиХ потребне реформе, економске и политичке, и то је, како каже, нешто што свако има право да очекује од својих лидера.

Истиче, међутим, да то није лак посао, јер да јесте, лидери би већ пронашли пут ка договору.

“Али Сједињене Државе се и даље нуде као партнер БиХ. Подржали бисмо процес реформи који би прихватиле политичке партије и лидери у БиХ. И вољели бисмо да видимо које су реформе потребне да БиХ крене ка европској и евроатлантској будућности”.

Извор: Танјуг/БХРТ

Related Posts

Tri pisma iz Sarajeva 300x250BH Telecom - EXTRA

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže