fbpx
Вијести, Свијет

Пакистан не разматра могућност војне акције против Индије

Off 15
Sah Mahmud Kuresi
Foto: AP o/B.K. Bangash

Пакистан не разматра могућност војне акције и умјесто тога тражи политичке и правне опције за супростављање одлуци Индије о укидању уставне аутономије Кашмира, изјавио је пакистански министар спољних послова Шах Махмуд Куреши, након што су индијске снаге безбједности ухапсиле више од 500 људи да би се спријечило избијање насиља у Кашмиру.

Он би ускоро требао отпутовати у Кину како би информисао Пекинг о насталој ситуацији пошто је Индија укинула специјални статус савезне државе Џаму и Кашмир.

Куреши је одбацио тврдње Индије да промјена статуса Кашмира спада у њено унутрашње питање и да Пакистан треба да преиспита одлуке о протјеривању индијског амбасадора и о обустави трговине и главне жељезничке линије с Индијом.

Он је казао да би Пакистан могао да размотри опозив тих мјера ако Индија учини исто с одлуком о укидању уставне аутономије Кашмира.

Због те одлуке, Пакистан је јуче протјерао индијског амбасадора и суспендовао трговину с Индијом, а од данас је обуставио главну жељезничку линију са том земљом.

По окончању британске колонијалне власти у аугусту 1947. године, индијски потконтинент подијељен је на већински хиндуистичку Индију и претежно муслимански Пакистан. У октобру 1947. Индија и Пакистан су почели први рат за контролу над већински муслиманским Кашмиром, који је окончан 1948. склапањем примирја уз посредство Уједињених нација. Кашмир је од тада подијељен између двије државе које тврде да полажу право на његову цјелину.

Други рат Индије и Пакисана, такође око Кашмира, избио је у аугусту 1965. године, а двије земље су у септембру те године пристале на примирје под надзором УН-а. Индија и Палистан, које су данас нуклеарне силе, водиле су у децембру 1971. трећи рат, на истоку Пакистана, кији је окончан стварањем независне државе Бангладеш.

Оружана побуна против индијске власти у Кашмиру почела је 1989. године. Индија тврди да Пакистан снадбијева побуњенике оружјем и да их обучава, а Исламабад то негира.

Извор: Бета/Агенције

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže