fbpx
БиХ, Вијести, Економија

Пад прихода у Луци Брчко

Off 7

Због забране саобраћаја теретним возилима преко ријеке Саве између Брчког и Гуње, брчански привредници сваки дан губе хиљаде марака, а царинском терминалу и Луци Брчко вишемилионско пада профит.

Проблем са мостом датира од другог мјесеца 2019. године. Влада Дистрикта је оформила радну групу која би требала предложити одређене мјере за ублажавање тих посљедица, јер их је немогуће потпуно елиминисати, изјавио је шеф Одјељења за привредни развој, спорт и културу Брчко дистрикта БиХ Перо Гудељевић.

Гранични прелаз Брчко, поред тога што је специфичан случај у погледу бенефиција за туризам, доноси и једну од најзначајнијих предности Брчког, а то је логистички потенцијал и економска атрактивност овог града. Затварањем моста за саобраћај Брчко дистрикт долази у једну незавидну позицију.

Обустава саобраћаја донијела је проблеме и јавном предузећу “Лука Брчко”. Овогодишње пословање царинског терминала Луке Брчко у односу на прошлогодишње резултате биљежи пад за чак 50 посто.

Представници Дистрикта су у Вуковару разговарали са представницима Вуковарско-сријемске жупаније о посљедицама обуставе тешког саобраћаја, истакавши да су штете вишеструке у економском смислу. Вуковарско-сријемска жупанија је изразила спремност да о овим закључцима обавијести Министарство мора, промета и инфраструктуре у Влади Републике Хрватске, обзиром на то да су Влада РХ и Савјет министара БиХ надлежни за рјешавање предметног питања. А Брчко дистрикт ће, према закључцима, пронаћи финансијска средства за израду документа о процјени реконструкције моста на Сави.

Извор: БХРТ

Related Posts