fbpx
БиХ, Вијести, Животни стил

Очекују се повећане концентрације алергених полена у ваздуху

Off 3
Ilustracija

У наредном периоду на подручју Кантона Сарајево очекују се веће концентрације полена у ваздуху, а тиме и повећање алергијских реакција. Нагло ће бити повећан полен трава и липе те, постепено, корова.

Особама које су осјетљиве на полен трава и корова препоручује се да што дуже бораве у шумским екосистемима, посебно током љетног и раног јесењег периода. Препорука је и да избјегавају одређене локалитете у сезони цвјетања липа, као што је Вилсоново шеталиште.

Варирање концентрација полена је у складу са временским приликама, при чему сунчани и вјетровити периоди значе већу, а кишни дани мању могућност појаве алергије.

Особама осјетљивим на полен препоручују се шетње у јутарњим или касним сатима, те након кише када је концентрација полена ниска. Такођер се препоручује узимање што више течности, умивање млаком водом, јачање имуног система кроз унос довољних количина витамина и минерала. У случају отежаних дисања, кихања, сузења очију и носа потребно је обратити се љекару.

Извјештај о концентрацијама полена у зраку објавило је Министарство просторног уређења, грађења и заштите околиша Кантона Сарајево, које осигурава вршење мониторинга полена у зраку путем Центра за екологију и природне ресурсе “Академик Сулејман Реџић” Природно-математичког факултета УНСА.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže