Култура, Регион

Отворен 66. Пулски филмски фестивал

Off 5
Promo fotografije / Autor: Matija Sculac

Пригодном свечаношћу и традиционалним ватрометом у пулској Арени синоћ је свечано отворен 66. Пулски филмски фестивал на којем се за Златне арене натјече осам хрватских филмова и шест из хрватске мањинске копродукције, а публика ће у Арени идућих дана гледати и рецентне еуропске наслове.

Фестивал је отворила предсједница Хрватске Колинда Грабар – Китаровић.

Највећи овогодишњи новитет Фестивала је да ће уз осам филмова домаће продукције, на новом платну највећег хрватског кина под звијездама од 15. до 21. српња бити приказани и филмови Популарног програма односно еуропски филмови тако да ће гледатељи моћи уживати у шест филмова углавном биографских, посвећених животописима великих умјетника.

“Од љета до љета, па тако и од Фестивала до Фестивала мијењамо своје навике и улоге а да путујемо у добром смјеру свједоче пуне Арене знатижељних гледатеља” – истакнула је директорица Пулског филмског фестивала Гордана Рестовић додајући како многи управо због Фестивала уврштавају посјет Пули у релевантне па и свјетске културне догађаје који се не пропуштају.

Истакнувши како је овај национални фестивал у дугом вијеку својега трајања био и остао хрватски бренд, хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић је рекла како су се на овом фестивалу приказивали филмови који су обиљежили повијест хрватске кинематографије, док је Пула угостила многа велика имена еуропског филма и филмске звијезде, под звјезданим небом у најљепшем кину свијета.

У склопу свечаног отварања Награда “Маријан Ротар” додијељена је Повијесном и поморском музеју Истре који посљедњих година судјелује у очувању фестивалске баштине повезујући Пулу и филм. Награда “Маријан Ротар” додјељује се правним или физичким особама који су својим идејама и дјелима спојили Пулу и филм и на тај начин допринијели развитку Фестивала и распознавању Пуле као филмскога града, преноси Хина.

Након церемоније отварања премијерно је приказана ратна драма “Генерал”, први од осам филмова националне продукције који ће бити приказани у Арени, а њима се у Хрватском програму и конкуренцији за награде златне арене у Истарском народном казалишту придружује још шест филмова хрватске мањинске копродукције.

Related Posts