Позориште

Отворен Театар фест “Петар Кочић”

Off 5
Foto: banjaluka.com

Премијером представе “Школа за жене”, Народног позоришта Републике Српске, вечерас је у Бањалуци отворен Театар фест “Петар Кочић”. 

До 8. јуна, када је предвиђена додјела награда и затварање фестивала, публика ће, у такмичарској селекцији, моћи погледати пет представе театара из Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске.

Част да отвори овогодишњи фестивал припала је министрици просвјете и културе у Влади Републике Српске, која је генерални покровитељ фестивала, Наталији Тривић.

“Двадесет двије године није мало, а када кажемо да се ове године одржава под мотом ‘историја и легенда’, ми за Народно позориште Републике Српске можемо рећи да у себи сублимира обје ове ријечи. Ово позориште има своју историју, јер већ од овог Театар феста почињу припреме за обиљежавање 90 година постојања ове куће, које ћемо прослављати наредне године. А, када кажемо легенда, ту свакако мислимо на његове глумце и све раднике, који све чине да свака њихова представа запажено прође, не само у Бањалуци, него и гдје год се приказује”, рекла је министрица Тривић.

Значај овог фестивала је, поручили су организатори, у афирмацији позоришног стваралаштва те представљању најбољих и умјетнички најрелевантнијих сценских остварења из региона, која доприносе промоцији нових и остварених културних вриједности на међународној сцени.

Related Posts