fbpx
БиХ, Вијести

Османовић на конференцији министара о партнерству у области онкологије

Off 2

Делегација Босне и Херцеговине, коју предводи министар цивилних послова Адил Османовић, учествује у раду Регионалне конференције министара о партнерству и сарадњи у области онкологије у Будимпешти.

Циљ је јачање сарадње у области онкологије, промовисања врхунске дијагностике и терапеутске процедуре у онколошкој њези, као и покретања конкретних пројеката сарадње у области онкологије.

По ријечима Османовића подаци из региона западног Балкана говоре да су малигне болести други најчешћи узрок смртности, што представља велики проблем и за пацијенте и за здравствене власти код превенције, дијагностике, лијечења и праћења онколошких пацијената.

Констатовао је да број обољелих од малигних болести у БиХ константно расте. Стога су “здравствене власти у протеклом периоду радиле на изради стратешких докумената за спречавање и рано откривање рака који су темељни елементи превенције”.

– Борба против малигних неоплазми, подразумијева одговорност сваког појединца за бригу о властитом здрављу и спречавању болести. Превенција и контрола рака у контексту интегрисаног приступа, поставља јасну мапу пута како би се остварио потенцијал за превенцију, рану дијагнозу, брзу терапију и палијативну скрб за особе с карциномом – рекао је Османовић.

На конференцији је усвојена Декларација која би требало да олакша комуникацију и побољша сарадњу међу земљама региона, повећавајући њихову заједничку снагу, учинковитост и утицај.

Учесници су потврдили опредјељеност да подијеле своје методе и најбоље праксе контроле рака, признајући притом важност подршке истраживању и развоју на регионалном нивоу, као и иновацијске активности у корист будућег и продуктивног развоја онкологије.

Такођер, представљена је идеја о оснивању Академије за онкологију централно-источне Европе с циљем да промовише сарадњу у области третмана карцинома.

Османовић је разговарао на маргинама конференције и с министром државних ресурса Мађарске Миклóсом Кáслером о сарадњи двију земаља у области здравства. Подсјетио је да је од 2009. године на снази Споразум између БиХ и Мађарске о социјалном осигурању и социјалној сигурности те иницирано потписивање Меморандума о разумијевању о сарадњи у области здравства.

Састао се и с министром здравства Републике Хрватске Миланом Кујунџићем о унапређењу сарадње БиХ и Хрватске у области здравства, саопћено је из Министарства цивилних послова БиХ.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže