fbpx
Вијести, Суд и тужилаштво

Ослобађајућа пресуда осумњиченим за злочине у Кладњу

Off 5
Ilustracija

Апелационо вијеће Суда Босне и Херцеговине потврдило је првостепену пресуду којом је седам особа ослобођено оптужби за ратни злочин почињен на подручју Кладња од маја 1992. до јула 1993. године.

Кривице су ослобођени Сафет Мујчиновић, Селман Буснов, Нусрет Мухић, Зијад Хамзић, Рамиз Халиловић, Неџад Хоџић и Осман Гогић.

Апелационо вијеће је жалбу Тужилаштва одбило као неосновану, те је потврђена ослобађајућа пресуда од 8. септембра 2017.

Мујчиновићу и осталима се судило за незаконито затварање српских цивила у Ступарима код Кладња, као и њихово премлаћивање и нечовјечно поступање.

У образложењу првостепене пресуде је наведено да кривица оптужених није доказана с обзиром да је на неке тачке оптужнице саслушан само један свједок, а у односу на друге тачке оптужнице, искази саслушаних свједока су били контрадикторни и нејасни, преноси Бирн.

Према оптужници, Мујчиновић био командир Станице полиције (СП) у Ступарима, Буснов начелник Станице јавне безбједности (СЈБ) у Кладњу, Хамзић командир чете Територијалне одбране (ТО) Ступари, а касније и командант батаљона ТО-а Ступари, док је Халиловић био активни полицајац СП-а и командир Одјељења Војне полиције у Ступарима.

Хоџић је према оптужници био резервни полицајац, Гогић војни полицајац, а Мухић шеф групе за спречавање и сузбијање криминалитета у СЈБ-у.

Тужилаштво, према оцјени Првостепеног вијећа, није доказало да је Мујчиновић издавао било какве наредбе о статусу цивила, нити да је знао или могао знати за незаконита испитивања његових подређених.

Првостепеном пресудом је између осталог, утврђено да се Буснов два пута самоиницијативно обраћао појединим органима за рјешавање статуса цивила, да Халиловић за њих није био задужен, те да искази свједока нису сагласни у битним чињеницама у погледу идентификације Гогића и Хоџића, преноси Бирн.

Related Posts